Tip na zdravú a chutnú večeru: batatovo-mrkvový krém

Červené bataty, nazývané aj sladké zemiaky, pochádzajú rovnako ako zemiaky zo Strednej Ameriky, botanicky však nie sú príbuzné. Varené, pečené aj vyprážané majú jemnú, mierne sladkastú chuť podobnú tekvici. Sú však nielen lahodné, ale aj zdravé. Bataty sú totiž zásobárňou vitamínu C, ktorý podporuje imunitu.

Obsahujú veľa vitamínu B6, ktorý je skvelý ako prevencia srdcových ochorení alebo nespavosti a znižujú aj hladinu cholesterolu. Skvelú dvojicu tvoria s mrkvou bohatou na vitamín A i na antioxidanty. Ak ste bataty u vás doma ešte neochutnali, máme pre vás skvelý recept na batatovo-mrkvový krém podľa blogerky Live
With Anny. Môžete ho podávať s chlebom ako zdravú večeru. Určite s ním doma zabodujete!

Čo budete potrebovať

˗ 500 g batatov
˗ 500 g mrkvy
˗ 1 lyžičku rímskej rasce
˗ olivový olej na pokvapkanie zeleniny
˗ 2 lyžičky soli
˗ čierne korenie
˗ 1,5 l zeleninového vývaru
˗ 3 červené cibule
˗ 2 lyžice olivového oleja – na opraženie cibuľky
˗ 5 strúčikov cesnaku
˗ zmes semienok (tekvicové, slnečnicové, píniové)

A ako na to?

Bataty a mrkvu olúpte a nakrájajte na menšie kocky. Pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pridajte rímsku rascu. Premiešajte a dajte na plech vyložený papierom na pečenie.

Zmes dajte piecť do predhriatej rúry na 200 °C na 30 minút. Ideálna je rúra MORA VT 779 BX s patentovaným vnútorným zaobleným tvarom, inšpirovaným tradičnou kamennou pecou – vďaka tomuto tvaru prúdi horúci vzduch okolo pripravovaného pokrmu z každej strany, takže bude rovnomerne prepečený.

Zatiaľ čo sa zmes pečie, rozpáľte si vo väčšom hrnci olivový olej a speňte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď je cibuľka hotová, pridajte k nej nadrobno nakrájaný cesnak. Chvíľu opekajte a potom zmes odstavte z plameňa.

Keď sú bataty s mrkvou dozlatista upečené, dajte ich do hrnca s cibuľkou a cesnakom. Pridajte zeleninový vývar a pomocou tyčového mixéra rozmixujte všetko dohladka. Vývar alebo vodu môžete potom pridať podľa toho, akú hustú polievku máte radi. Rozmixovanú polievku dajte zhruba na 5 minút variť a podľa potreby dochuťte. Na panvici si opražte zmes semienok, ktorými ozdobíte naservírovanú polievku. Podávajte s chlebom.

Vyspelé funkcie rúry

Spomínaná multifunkčná rúra MORA VT 779 BX s mnohými vyspelými funkciami sa ovláda jednoducho pomocou prehľadného intuitívneho dotykového panela. Vďaka patentovanému vnútornému zaoblenému tvaru rúry prúdi horúci vzduch rovnomerne okolo pripravovaného pokrmu tak, aby bol vždy rovnomerne prepečený aj bez otáčania pekáčom či plechom.

Výkonná veľká rúra v energetickej triede A+ s objemom 71 l má pätnásť rôznych programov: nielen klasické a teplovzdušné pečenie a gril s ventilátorom i bez, ale aj rýchly predohrev, rozmrazovanie alebo udržovanie teploty pokrmu a špeciálne programy na pečenie chleba a mäsa. O čistotu rúry sa postará program EcoClean. Na komfortnú obsluhu je rúra v elegantnom nerezovom variante vybavená tromi výsuvnými teleskopickými roštami. Príjemné je aj tlmené zatváranie dvierok rúry. Odporúčaná cena: 499,00 EUR.