Toto sú najmenej bezpečné spôsoby prípravy kurčiat

0
Toto sú najmenej bezpečné spôsoby prípravy kurčiat
Foto: pixabay.com

Riziku otravy jedlom sa vystavuje viac ľudí, ako si dokážete predstaviť.

Od kuracích krídel po kuraciu polievku, ľudia na Slovensku milujú jesť kuracie mäso. V skutočnosti až natoľko, že ho jeme viac ako ktorýkoľvek iný druh mäsa.

Ale aj keď je kuracie mäso chutné, má svoje nevýhody – konkrétne, že je hlavným prispievateľom k alimentárnym ochoreniam. Nová správa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) dospela k záveru, že časť problému spočíva v tom, ako ho ľudia pripravujú. Čítajte ďalej a zistite, čo sú najmenej bezpečné spôsoby varenia kurčiat.

Kuracie mäso je hlavným zdrojom otravy jedlom

Podľa CDC sa odhaduje, že salmonela spôsobuje viac chorôb z potravín ako akékoľvek iné baktérie. Kuracie mäso môže byť niekedy kontaminované touto baktériou, čo z neho robí „hlavný zdroj týchto chorôb,“ poznamenáva agentúra. V priemernom obchode s potravinami je približne 1 z každých 25 balení kurčiat kontaminovaných salmonelou, podľa správy amerického Úradu pre potraviny a liečivá (FDA) z roku 2018.

„Ak zjete nedostatočne tepelne spracované kura, môžete dostať alimentárne ochorenie nazývané aj otrava jedlom. Ochorieť môžete aj vtedy, ak zjete iné potraviny alebo nápoje, ktoré sú kontaminované surovým kuracím mäsom alebo jeho šťavami,“ vysvetľuje CDC.

Nová správa agentúry sa týka znepokojujúceho problému, ktorý prispieva k tomuto problému otravy jedlom – ako ľudia pripravujú určité druhy kurčiat.

CDC varuje pred konkrétnymi výrobkami z kuracieho mäsa

CDC vydalo novú správu o hrozbe otravy jedlom z kurčiat 2. decembra. Pre túto správu sa agentúra zúžila na mrazené plnené kuracie výrobky, ktoré „sa opakovane podieľajú na prepuknutiach Salmonelly,“ uviedlo CDC.

Od roku 1998 úrady spájajú obaľované a plnené surové kuracie výrobky so 14 rôznymi ohniskami a približne 200 chorobami, podľa Ministerstva poľnohospodárstva USA (USDA).

Prečítajte si: Akých 8 potravín vám najčastejšie môžu spôsobiť otravu jedlom?

pixabay.com

Čo robí obalované a plnené kura také problematické?

Podľa CDC sú „tieto produkty čiastočne uvarené, aby sa udržali obaľovacie obaly, často sa javia ako uvarené.“ Napriek vzhľadu musia byť obaľované kuracie výrobky ešte úplne uvarené alebo upečené, kým budú bezpečné na konzumáciu, hovorí Kelly Johnson-Arbor, MD, lekárka lekárskej toxikológie a riaditeľka National Capital Poison Center, pre Best Life.

„Surové kura, vrátane mrazených plnených kuracích produktov, ako je kuracie Cordon Bleu, musí byť varené na vnútornú teplotu najmenej 74 stupňov Celzia, aby sa zabili baktérie prenášané potravinami, ako je Salmonella,“ hovorí Johnson-Arbor.

CDC hovorí, že toto je „bezpečná vnútorná teplota„, na ktorú sa musí kura variť – a ak nie je dôkladne uvarené na túto teplotu, môžete ochorieť, ak je kura kontaminované.

Niektoré spotrebiče by sa nemali používať na varenie mrazených kuracích produktov

V roku 2006 výrobcovia mrazených obalovaných a plnených kuracích výrobkov začali implementovať nové zmeny v označovaní, aby „jasnejšie identifikovali tieto výrobky ako surové“, vysvetlil CDC vo svojej novej správe. Aktualizované štítky na mnohých tiež varujú spotrebiteľov pred používaním mikrovlniek na ich varenie, pretože tento spôsob varenia „historicky často hlásili chorí ľudia v ohniskách spojených s mrazenými plnenými kuracími výrobkami“, podľa agentúry.

pixabay.com

„Používanie mikrovlnných rúr vedie k nerovnomernému ohrevu mrazených kuracích produktov, a to ani vtedy, keď je kura počas procesu varenia zakryté alebo prevrátené,“ hovorí Johnson-Arbor. „Okrem toho mikrovlnné rúry, ktoré majú nižší výkon (600 wattov), vo všeobecnosti nevaria mrazené kuracie produkty dostatočne dôkladne na to, aby zabili salmonelu.“

Mikrovlnky však nie sú jediným kuchynským spotrebičom s týmto problémom. V skutočnosti mnohé z aktualizovaných štítkov teraz uvádzajú iba pokyny na varenie pre bežnú rúru.

„Zatiaľ čo rúry dokážu spoľahlivo dosiahnuť túto teplotu, mikrovlnné rúry, fritézy a hriankovače nie vždy dôkladne upečú kurča na 74 stupňov, čo zvyšuje riziko otravy jedlom,“ dodáva Johnson-Arbor.

CDC to potvrdilo vo svojej vlastnej správe: „Štúdie naznačujú, že mikrovlnky, fritézy a hriankovače nekonzistentne ohrievajú mrazené plnené kura alebo mrazené surové pečené kura,“ varovala agentúra.

Mnoho ľudí toto usmernenie nedodržiava

Podľa správy CDC sa ohniská nákazy spojené s mrazenými obalovanými a plnenými kuracími výrobkami naďalej vyskytujú aj po úpravách označovania. Johnson-Arbor hovorí, že je to pravdepodobné, pretože „veľa ľudí si pri varení neprečíta pokyny na obale“ a zdá sa, že zistenia agentúry to podporujú.

Pre svoju novú správu sa CDC spojilo s Porter Novelli Public Services, aby od mája do júla 2022 vykonali prieskum, ktorý analyzoval spôsoby prípravy mrazených plnených kuracích produktov. Z viac ako 2 500 dospelých v USA 82,7 percent uviedlo, že ako jeden zo svojich kuchynských zariadení používa rúru. Viac ako polovica opýtaných však priznala, že na varenie týchto kuracích produktov používa aj niečo iné ako svoju rúru.

pixabay.com

Najbežnejšie používaným zariadením bez rúry bola vzduchová fritéza, o ktorej 29,7 percenta respondentov uviedlo, že si v nej varilo kura. Medzitým 29 percent uviedlo, že používa mikrovlnnú rúru, 13,7 percent používa hriankovače a 3,8 percent varí v inom zariadení.

Samozrejme, nie je prekvapujúce, že sa ľudia obracajú na tieto spotrebiče. „Niektorí ľudia, vrátane vysokoškolákov, ľudí s nestabilnou bytovou situáciou a obyvateľov mobilných domov, nemusia mať vo svojom príbytku dostatok miesta na umiestnenie tradičnej pece, alebo nemusia mať finančné rezervy na kúpu pece,“ vysvetľuje Johnson-Arbor. „Hriankovače, mikrovlnky a fritézy sú zvyčajne oveľa lacnejšie ako tradičné pece a zaberajú tiež oveľa menej miesta, vďaka čomu sú pre mnohých ľudí žiaduce.“

Zaobstarajte si teplomer na potraviny

Ak sa chystáte použiť niečo ako mikrovlnnú rúru alebo fritézu na varenie mrazeného kurčaťa, či už je obalované alebo nie, podľa Johnson-Arbor môže potravinový teplomer znížiť riziko alimentárnych chorôb. Toxikológ hovorí, že tento nástroj vám môže pomôcť zabezpečiť, aby sa vaše kura uvarilo na vnútornú teplotu najmenej 74 stupňov Celzia.

„Ale ak máte pochybnosti alebo ak nemáte k dispozícii potravinový teplomer, nejedzte surové kuracie mäso, ktoré bolo uvarené vo fritéze, mikrovlnnej rúre alebo hriankovači,“ uzatvára.

žiadne príspevky na zobrazenie