Zažite kráľovský čaj o piatej v hoteli Devín s Jakubom Abrahámom

0
Zažite kráľovský čaj o piatej v hoteli Devín s Jakubom Abrahámom

Tradícia čaju o piatej patrí do stáročnej etikety Anglicka. Rituál pitia popoludňajšieho čaju je neodmysliteľnou súčasťou britskej kultúry, a často sa odohráva práve okolo štvrtej alebo piatej popoludní.

Ak chcete vedieť o tejto udalosti viac, dozvedieť sa základné princípy etikety a vychutnať si pravé pitie čaju s originálnym občerstvením, nenechajte si ujsť kurz „Čaj o piatej“. Vedie ho Jakub Abrahám, kouč spoločenskej etikety, pánskej módy a komentátor kráľovských udalostí. Vzdelával sa aj u bývalého komorníka Kráľa Karola III. Granta Harrolda a tiež u expertky na britskú monarchiu Tracy Borman.

Foto: WHATEVER PRODUCTION

Akčné ženy sa na Čaji o piatej zúčastnili tiež. Ako to prebiehalo?

Prípitok vo forme prosecca

Prišla som do krásnych priestorov hotela Devín, kde som bola uvedená do salóna s dlhým stolom pre 14 ľudí. Keďže dress code bol Coctail attire, zvolila som klasické čierne čipkované šaty po kolená a fascinátor. Keď sme sa všetci usadili, prišiel aj Jakub Abrahám a privítal nás.

Ako prvé sme mali prípitok. Potom sme si mali vybrať čaj, mali sme na výber klasické čaje – tradičný English breakfast tea, ktorý sa podáva s mliekom a Earl Grey, podávaný s plátkom citróna.

Jakub nás poučil, že počas čaju o piatej sa odporúča zapojiť sa do zdvorilého rozhovoru, ktorý sa často sústreďuje na ľahké témy. Popri stolovaní nám rozprával rôzne pravidlá etikety.

Niekoľko zaujímavostí, ktoré sme sa dozvedeli:

Foto: WHATEVER PRODUCTION
  • Správna etiketa hovorí, že čaj by sa mal podávať v porcelánových šálkach spolu s podšálkami. Ak odchádzate od stola, nezabudnite si vziať aj podšálku.
  • Etiketa pitia čaju ukazuje aj to, ako správne uchopiť šálku. Palec a ukazovák za uško, zatiaľ čo prostredník ho podopiera.
  • Miešanie čaju by sa malo vykonávať jemne tam a späť (nie do kruhu), aby sa zabránilo cinkaniu lyžice o šálku a tiež rozliatiu.
  • Tradičnou prílohou k čaju sú sendviče s náplňou ako je uhorka, údený losos alebo vajíčko.
  • Koláčiky „scones“ sa podávajú s krémom a džemom sú ďalším základom britského čajového stola.

Po týchto dvoch chodoch sme mali ešte výber koláčov, medzi ktorými bol battenberg (šachovnicový koláč), punčový rez, pavlovka a makrónka. Chutili rovnako, ako vyzerali – boli výborné.

Na záver sme dostali certifikát o absolvovaní kurzu.

Dodržiavanie tradícií a etikety čaju nielen pridáva eleganciu do bežných stretnutí, ale tiež podporuje pocit kultivovanosti medzi hosťami. Neváhajte vyskúšať si to tiež. Jakub Abrahám ponúka aj kurz etikety stolovania Ideme na brunch alebo kurz komunikácie. A pre pánov má pripravený Kurz moderného gentlemana.

Foto na titulke:  Betty Burianová Hotel Devín

žiadne príspevky na zobrazenie