Zázračný kefír ako cesta k lepšiemu tráveniu a zdraviu

0
Zázračný kefír ako cesta k lepšiemu tráveniu a zdraviu

Kefír je prastarý kvasený nápoj, ktorý má pôvod na Kaukaze a v Tibete. Základom na jeho prípravu je kefírová huba, ktorá sa nazýva aj Tibetskou hubou. Kefír sa používal na konzerváciu kozieho, konského alebo kravského mlieka, keď ešte neexistovali chladničky a ľudia ho uchovávali v kožených vakoch.

Kefír využívali ako liečivo na liečbu rôznych ochorení. Dnes sa tiež využíva na vnútorné aj vonkajšie účely s blahodarnými zdravotnými účinkami. Pozitívne pôsobí na trávenie, úpravu črevnej mikroflóry a posilnenie imunity. Práve v tomto zimnom období by ste si kefír mali dávkovať pravidelne. Prospeje vášmu zdraviu a navyše  chutí vynikajúco.

Čo je kefír a aké má zloženie

Kefír je fermentovaný nápoj, ktorý sa získava pôsobením kefírovej huby (zmes symbiotických mikroorganizmov) v mlieku. Princípom fermentácie je, že kefírová huba sa živí laktózou v mlieku a pravidelne sa rozmnožuje. Má mazľavú konzistenciu a na pohľad sa podobá ružičkám karfiolu. Mliečny kefír obsahuje celú zmes mikrobiálnych symbiontov, ktorá pri svojom raste produkuje rôsolovité zrná, ktoré obsahujú baktérie mliečneho kvasenia (Lactobacillus , Lactococcus , Leuconostoc , Acetobacter a Streptococcus spp.) a kvasinky ( Kluyveromyces , Torula , Candida a Saccharomyces).

Okrem toho obsahuje:

  • B-komplex vitamínov (hlavne B1, B2, kyselinu listovú B12), vitamín K.
  • Minerálne látky (vápnik, horčík).
  • Esenciálne aminokyseliny.

Ak si budete o kefírovej hube hľadať nejaké ďalšie informácie, určite sa stretnete aj s pojmami ako: kefírové zrná, “kefiráci” alebo “chrchlíci”. Tak aby ste neboli zmätení, ide stále o tú istú kefírovú hubu.

Benefity ktoré prináša pitie kefíru:

  • Prospešný na trávenie.
  • Ľahko stráviteľný.
  • Výživný.
  • Lacný.

Zdravotné účinky a liečba kefírom

Kefír je prírodné probiotikum, čo preukázalo už mnoho štúdií.

Na zdravie má blahodarné účinky zvnútra:

  • Podporuje peristaltiku čriev, pôsobí proti zápche.
  • Zmierňuje črevné problémy a nadúvanie.
  • Znižuje plynatosť.
  • Zabraňuje hnitiu potravy v črevách.
  • Prospešný pre črevný mikrobióm (črevná mikroflóra – “dobré” mikroorganizmy v čreve).
  • Podporuje imunitu.
  • Zlepšuje odolnosť voči infekciám a premnoženiu kvasiniek.

Kefír má využitie aj na vonkajšiu aplikáciu:

  • Pleťová maska pôsobí proti akné a vyrážkam.
  • Obklady proti opuchom.

Kefírové zrná rozkladajú laktózu v mlieku, ktorou sa živia a rastú. V kefíre je laktózy málo, tým pádom je stráviteľný a vhodný aj pre osoby s laktózovou intoleranciou.

Ako kefír pripraviť

Príprava kefíru je veľmi jednoduchá a v závislosti od teploty aj rýchla.

Na prípravu kefíru potrebujete:

  • Kefírovú hubu/kefírové zrná/”kefiráci” (kúpite v špecializovaných e-shopoch s mliekarenskými kultúrami, alebo na portáloch o kefíroch, ponúkajú ich aj ľudia, ktorým sa “kefiráci” množia a nechcú ich vyhodiť).
  • Mlieko (použite len laktózové mlieko!!! V bezlaktózovom alebo rastlinnom mlieku sa kefír nespraví:
  • kravské, kozie, ovčie,
  • čerstvé, trvanlivé, sušené,
  • nízkotučné, polotučné, plnotučné.
  • Sklenenú alebo plastovú nádobu s vrchnákom (veľkosť závisí od toho, koľko kefíru chcete získať).
  • Plastovú lyžičku/drevenú varechu a plastové sitko s riedkymi otvormi (kefírové zrná nesmú prísť do kontaktu s kovom).
  • Plastovú nádobu alebo pohár s vrchnákom (na uskladnenie kefíru).

Postup prípravy kefíru:

  1. Sklenenú alebo plastovú nádobu poriadne umyte teplou vodou. Veľkosť nádoby si zvoľte podľa toho, koľko čerstvého kefíru potrebujete.
  2. Do nádoby vložte 1 – 2 polievkové lyžice kefírových zŕn (ak si ich objednáte z e-shopu s mliekarenskými kultúrami, dodajú vám ich v skúmavke aj s presným návodom na použitie).
  3. Nádobu naplňte mliekom tak, aby nejaká časť nádoby bola prázdna, cca 10 cm od uzáveru nádoby.
  4. Uzáver musí byť tiež plastový, drevený, ale nie kovový. Uzáver úplne nezaťahujte. Kefír potrebuje mať prísun vzduchu, aby sa tam netvorilo príliš veľa CO2.
  5. Nechajte kefír fermentovať 12 – 24 hodín pri izbovej teplote. Rýchlosť fermentácie však závisí aj od teploty (čím je teplejšie, tým je proces fermentácie kratší a rýchlejšie vám kefír vyfermentuje).
  6. Ak si všimnete, že kefír je rozdelený na zhustnutý kefír na spodku pohára a vodnatú srvátku na povrchu, stačí kefír premiešať, aby sa tieto dve časti spojili. Ak je kefír, ešte tekutý, pokračujte vo fermentácii.
  7. Kefír je hotový a pripravený na konzumáciu, ak:
  • je hustý podobne ako acidofilné mlieko, niekedy až ako redší jogurt,
  • pomaly steká po stenách nádoby,
  • ak ho ochutnáte, má kyslú a trpkú chuť, môže jemne perliť.

Každému chutí iná konzistencia, a postupne prídete na svoju ideálny spôsob prípravy.

Keď už viete, že kefír je hotový, tak treba oddeliť kefírové zrná od kefírového mlieka:

  • Obsah nádoby, kde kefír fermentujete, preceďte cez plastové sitko s riedkymi otvormi, aby cez sitko neprešli kefírové zrná do inej plastovej/sklenenej nádoby na uskladnenie hotového mliečneho kefíru.
  • Kefírové zrná v sitku vráťte do nádoby, kde kefír fermentujete a zalejte čerstvým mliekom na ďalšiu fermentáciu (ak nechcete mať kefír hotový hneď na ďalší deň, dajte ho do chladničky, čím sa oddiali fermentácia na dlhšiu dobu. Potom ak sa rozhodnete, že chcete ďalší kefír, dajte nádobu na teplejšie miesto).

Ako kefír konzumovať

Kefír môžete piť denne, počas celého dňa. Na začiatku, ale treba dávkovať postupne.

Využitie kefíru na konzumáciu má veľa alternatív:

  • Jednoducho ho môžete piť ako čistý fermentovaný nápoj.
  • Konzumovať ho môžete ako smoothie zmiešané s ovocím, semiačkami, orechami, kokosom, vločkami, medom (fantázii sa medze nekladú).
  • Môžete nim nahradiť mliečne a smotanové produkty pri varení a pečení.
  • Dá sa z neho pripraviť syr, cottage cheese, tvaroh (ale pri príprave niektorých typov syrov potrebujete aj špeciálne mliekarenské kultúry).

Nadbytočné kefírové zrná

Kefírové zrná sa doslova “vykrmujú” mliekom, preto veľmi rýchlo rastú a množia sa. Ak máte nadbytok kefírovej huby, môžete ju použiť napríklad takto:

  • Zmraziť alebo vysušiť na ďalšie použitie.
  • Rozmixovať do nápoja.
  • Kompostovať.

Rady a tipy

  • Kefírové zrná neumývajte a nepreplachujte vodou, v mlieku sa dostatočne premyjú.
  • Nevystavujte kefírovú hubu/zrná vysokým teplotám.
  • Dajte pozor, aby sa kefír nedostal do kontaktu s kovovými predmetmi a čistiacimi prostriedkami.
  • Ak s pitím kefíru začínate, zo začiatku si dávkujte menšie množstvo, aby sa trávenie adaptovalo na nové kmene baktérií a kvasiniek obsiahnutých v kefíre.
  • Môžete ho piť neobmedzene, ale odporúča sa raz za pár dní kefír vysadiť.
  • Ak chcete proces fermentácie kefíru spomaliť (napríklad idete na dovolenku alebo nechcete mať kefír hneď hotový), odložte kefírovú hubu v mlieku do chladničky v nádobe s pevným uzáverom. Čím viac mlieka, tým dlhšie kefír vydrží (fermentácia sa nezastaví, len spomalí).
  • Naopak, ak chcete mať kefír rýchlo pripravený, dajte ho na teplejšie miesto alebo pridajte do neho pár lyžíc hotového kefírového mlieka.
  • Kefírová huba sa dá aj dlhodobejšie uskladniť (niekoľko mesiacov) – zmraziť alebo vysušiť
  • Ak je kefír:
  1. Hustý – stačí doliať čerstvé mlieko do hotového kefíru a rozriediť ho s ním.
  2. Riedky – nechajte ešte fermentovať, alebo pridajte jogurt, smotanu alebo sušené mlieko.
  • Ak kefír dlhšie fermentujete, docielite zníženie laktózy, čo je vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Kefír je potom ale kyslejší a trpký.

Zdroje

žiadne príspevky na zobrazenie