14 tipov pri pečení koláčov

0
14 tipov pri pečení koláčov

Pečiete rady alebo túto činnosť, naopak, veľmi neobľubujete? Aby vám išlo všetko ešte lepšie od ruky, máme pre vás niekoľko skvelých tipov od kuchárky Mary Berry.

1. Počas pečenia koláče otočte

Koláčiky môžu mať počas pečenia tendenciu zhnednúť len na jednej strane, pretože niektoré časti rúry môžu byť horúcejšie než iné. Skontrolujte koláč v polovici pečenia. Ak pečenie vyzerá nerovnomerne, koláč otočte. Malo by to všetko vyvážiť a dať vám koláč, ktorý je po celom obvode dokonale zlatistý.

2. Prísady starostlivo odvážte

Pečenie je rovnako veda ako umenie, a ak nie je správne dodržaný recept, trocha mimo ingrediencií môže mať na výsledok katastrofálny vplyv. Najlepšie je sústrediť sa a pozorne sledovať merania. Keď budete v pečení sebaistejšie, možno sa potom môžete pohrať s vážením a budete sledovať, čo môžu vaše experimenty priniesť.

3. Zabráňte klesaniu ovocia

Ak ste niekedy piekli koláč s ovocím, určite viete, že zabrániť jeho klesaniu na dno, je umenie. Ak používate sušené ovocie, uistite sa, že kúsky nie sú príliš veľké, inak sa potopia vďaka svojej váhe. Môže sa tiež stať, že vaša koláčová zmes je príliš sypká. Ak pečiete s čerešňami, budete ich musieť pred pečením rozštvrtiť a dôkladne vysušiť, pretože ovocie obsahuje veľa vlhkosti, čo môže úplne zničiť pečenie. Môžete tiež pridať štipku mletých mandlí, ktoré pomôžu rozpustiť čerešne v koláčovej zmesi.

4. Pri príprave cesta pomaly prišľahajte mlieko

Toto je najlepší tip na výrobu cesta. Najprv preosejeme múku, aby sa rozbili hrudky a trochu ju prevzdušníme, do stredu pridáme jamku, aby sa tam vajce rozbilo a prilejeme len toľko mlieka, aby sa vymiešala hladká kaša. Len čo je to hotové, postupne prišľahajte ďalšie mlieko, kým vaše cesto nebude mať konzistenciu smotany. Výsledkom by malo byť cesto bez hrudiek správnej hrúbky.

5. Použite správny druh cukru

Použite typ cukru, ktorý sa požaduje v recepte. Ak recept vyžaduje práškový cukor, použite ten, a nie kryštálový cukor – menšie kryštáliky v práškovom cukre budú mať za následok svetlejšie pečenie. Podobne svetlo alebo tmavohnedý cukor zmení chuť. Pamätajte, že cukor nie je len sladidlo, ale môže tiež stabilizovať, pridať textúru a pôsobiť ako kypriaci prostriedok.

Odhaľte 10 trikov na pečenie mäsa a rýb

pexels.com

6. Vyberte si správne formy na pečenie

Toto faux pas sa objavuje znova a znova. Na veľkosti vašej tortovej formy určite záleží. Aj malý rozdiel vo veľkosti môže zmeniť výsledok z úspešného pečenia na žalostný. Ak recept uvádza presnú veľkosť, určite ju použite. Recept bude testovaný s ohľadom na konkrétnu formu na pečenie, a ak použijete inú veľkosť, mali by ste očakávať iný výsledok.

7. Rozvaľkajte cesto, nechajte ho vychladnúť

Práca s pečivom je notoricky náročná, takže niekedy je nákup v obchode tou najpohodlnejšou možnosťou. Ale ak pripravujete svoje vlastné krehké cesto, Mary Berry ho odporúča rozvaľkať predtým, než ho necháte vychladnúť a odpočinúť, kým je maslo ešte mäkké, takže sa s ním ľahšie pracuje. Po vyvaľkaní nepreskočte fázu odpočinku, pretože odpočinok pomôže zabrániť tomu, aby sa v rúre scvrklo.

8. Nebojte sa plnotučného

Existuje dôvod, prečo niektoré recepty vyžadujú plnotučné prísady. Mary Berry používa plnotučný smotanový syr na výrobu smotanovej tvarohovej polevy a vysvetľuje, že ak použijete nízkotučnú verziu, poleva z torty len stečie. To isté platí aj pre tvarohové koláče. Prísady s nízkym obsahom tuku môžu ovplyvniť čas tuhnutia a textúru, preto sa ich nepokúšajte nahradiť.

9. Pečieme na strednej priečke, aby nevznikli praskliny

Popraskaný vrch vznikne vtedy, keď sa koláč pečie na vysokej úrovni rúry a kôrka sa vytvorí skôr, ako sa koláč stihne zdvihnúť. Aby ste sa vyhli nevzhľadným prasklinám, je dobré piecť koláče na strednej priečke.

pixabay.com

10. Pomocou viacerých metód skontrolujte, či je koláč hotový

Kontrola, či je torta hotová špáradlom alebo špajdľou, aby ste zistili, či po zapichnutí vyjde čistá, je osvedčená metóda. Mary Berry však varuje, že je dôležité nespoliehať sa na to. Ak je váš koláč stále bledý, pravdepodobne nie je hotový. Skontrolujte teda farbu svojho koláča, aby ste sa uistili, že je zlatistý (ale nie príliš tmavý) a jemne naň zatlačte. Ak vyskočí späť, je pravdepodobné, že bude hotový.

11. Nechajte maslo rýchlo zmäknúť

S mäkkým maslom sa pracuje oveľa ľahšie ako s maslom, ktoré je práve vybraté z chladničky. Ak potrebujete urýchliť zmäknutie masla, nakrájajte ho na kocky a potom ho vložte do vlažnej vody asi na 10 minút. Keď maslo zmäkne, sceďte ho a použite ho ako obvykle. Dbajte na to, aby ste ho vysušili čo najviac, aby ste sa vyhli vneseniu príliš veľkého množstva vlhkosti do vášho receptu.

12. Cesto nikdy neprešľahajte

Nadmerné šľahanie vytlačí vzduch a výsledkom budú príliš husté koláče. Uistite sa, že sú ingrediencie úplne premiešané, ale nepreháňajte to. Toto je obzvlášť dôležité pri príprave muffinov, keď chcete, aby sa cesto len spojilo. Pozorne sledujte ako mixujete a zastavte sa hneď, ako neuvidíte žiadnu samostatnú zložku.

13. Pečieme naslepo, aby nedošlo k rozmočenému spodku

Rozmočené dno je nočnou morou každého pekára. My máme bezpečný trik na dokonalé pečenie. Odporúčame piecť pečivo najskôr naslepo, to znamená, že cesto sa predpečie bez plnky. Po pridaní plnky bude pečivo na dne už upečené, takže plnka doň nemôže vsiaknuť. Ak nemáte po ruke fazuľu, môžete pečivo počas pečenia naslepo zaťažiť tepelne neuvarenou ryžou. Nezabudnite však najskôr položiť pod ňu papier na pečenie.

14. S pusinkami sa nikdy neponáhľajte

Pusinky sú zložité aj pre sebavedomých pekárov. Tajomstvom je pridávať cukor do vaječných bielkov pomaly, po troškách. Zabránite tak slzeniu pusiniek pri varení. Dávajte si pozor aj na to, keď sú upečené. Neotvárajte dvierka rúry a pred vybratím ich nechajte v rúre úplne vychladnúť.

žiadne príspevky na zobrazenie