8 potravín, ktoré vyhadzujete a ktoré môžete ešte použiť

0
8 potravín, ktoré vyhadzujete a ktoré môžete ešte použiť
freepik.com

Previnili ste sa vyhadzovaním niektorej z týchto potravín? Ak ich použijete kreatívne, nielenže znížite plytvanie potravinami, ale ušetríte aj peniaze! Je to skvelé riešenie, nemyslíte?

Znížte plytvanie jedlom: 8 potravín, ktoré nikdy nevyhadzujte – šetrí veľa peňazí!

Som jednou z tých ľudí, ktorí veria, že dôležité nie sú len veľké veci, ktoré robíme, aby sme ušetrili peniaze, ale často sú to aj maličkosti, ktoré spolu vytvárajú veľký rozdiel.

Viete, ako hovorí stará príslovie: „ušetrený cent je zarobený cent“.

To je jeden z dôvodov, prečo mi tak vadí vyhadzovať jedlo a prečo sa snažím znížiť plytvanie potravinami. Nejde však len o šetrenie peňazí. Je to tiež o tom, byť dobrými správcami toho, čo sme dostali, a o múdrom používaní toho, čo máme, aby sme mali čo dať druhým.

Ak sa snažíte nájsť riešenia na plytvanie potravinami, potom si myslím, že sa vám budú páčiť aj rady, ako vytvoriť chutné jedlo z 8 vecí, ktoré ľudia často vyhadzujú!

Riešenie potravinového odpadu: 8 potravín, ktoré nikdy nevyhadzujte

1. Kyslé mlieko

Ak nie ste na túto myšlienku zvyknutí, viem, že to znie trochu drsne. Ale verte mi, môžete použiť kyslé mlieko na výrobu niektorých absolútne chutných vecí!

V zásade sa kyslé mlieko môže použiť namiesto cmaru alebo mlieka v akomkoľvek pečive. Niektoré z mojich obľúbených spôsobov použitia sú palacinky, koláče a sušienky.

*Ak sa mlieko začína odfarbovať, zrážať sa alebo veľmi zapácha, je príliš kyslé na konzumáciu. Surové mlieko je úplne iný prípad a možno ho bezpečne používať, aj keď sa začne zrážať. Prosím, použite vlastné uváženie!

2. Kuracie kosti

Vedeli ste, že z kuracích kostí si môžete pripraviť úžasne lahodný domáci kurací vývar?

Ani ja som to roky nevedela, a keď som uvarila kura alebo morku, bezmyšlienkovite som vyhodila kosti. Už nie! Páči sa mi, že je to nielen super jednoduché na prípravu, ale aj neskutočne zdravé!

Foto: pixabay.com

3. Starý chlieb

Neznášate, keď vám chlieb vyschne alebo zatuchne? Viem, že je lákavé ho len tak zahodiť, ale v skutočnosti existuje veľa jednoduchých spôsobov, ako ho použiť, a ani si nevšimnete, že je starý.

Použite ho na výrobu:

4. Masť zo slaniny

Ak zvyknete vyprážať slaninu a potom len vyhadzujete zvyšnú masť, prestaňte! Namiesto toho si ju uložte a vyskúšajte týchto 25 úžasných použití tuku zo slaniny!

Skvelá vec na tuku zo slaniny (okrem jeho lahodnej chuti) je, že sa dlho nepokazí. Pokiaľ ho uchovávate v chladničke, mal by byť dobrý aspoň 6 mesiacov.

5. Stále dobré čipsy a krekry

Ostali vám staré čipsy? Uložte zatuchnuté čippsy a sušienky v jednej vrstve na plech a vložte ich do rúry na 5 až 10 minút pri teplote 375 ° C. Budú opäť lahodne chrumkavé!

chipsy
Foto: pixabay.com

6. Vývar z údeného alebo šunky

Viete, ako vám po uvarení údeného zostane všetok ten bohatý vývar? Vždy mi to vadilo, ale zvykla som ho jednoducho vyhodiť, pretože som jednoducho nevedela, čo s tým.

Potom som sa jedného dňa rozhodol zaexperimentovať s receptom, ktorý som robil a ktorý vyžadoval kurací vývar. Použil som polovicu šunkového vývaru, polovicu kuracieho vývaru a nakoniec to bolo naozaj dobré!

A odvtedy som svoj šunkový vývar spotrebovala už len týmto spôsobom. Funguje to obzvlášť dobre v receptoch na polievky, ako je kuracia polievka alebo paradajková bazalková polievka s parmezánom.

PRO TIP: Keďže šunkový vývar má vo všeobecnosti silnejšiu chuť ako kurací vývar, nenahradila by som ho viac ako polovičným množstvom kuracieho vývaru.

V závislosti od toho, aký slaný je váš vývar, možno budete chcieť znížiť množstvo soli, ktoré si recept vyžaduje. V prípade potreby je vždy jednoduchšie pridať ďalšie deci!

7. Uvarená káva

Nevyhadzujte zvyšky kávy! Aj keď nezískate chuť kávy, použitie kávy namiesto vody v čokoládovom koláči mu dodá bohatšiu chuť.

Kávu môžete tiež zmraziť ako kocky ľadu a pripraviť si tak lahodnú domácu mätovú moku alebo karamelové frappuccino.

A ak neznášate čakanie na vychladnutie horúcich nápojov, ako je káva alebo horúca čokoláda, pridajte kocku kávového ľadu, aby ste si ju mohli popíjať skôr.

Prečítajte si aj: Nevyhadzujte zbytočne zeleninu ani ovocie

unsplash.com

8. Sušený syr

Občas mám blok syra, ktorý je čiastočne vysušený, pretože som ho pri opätovnom vložení do chladničky veľmi dobre neutesnila do papiera. Namiesto vyhodenia ju jednoducho nastrúham a použijem do polievky alebo na vrch rajnice. Akonáhle sa roztopí, nikto nebude mať ani potuchy.

Máte nejaké kreatívne riešenia, ako využiť „staré“ potraviny a znížiť plytvanie potravinami? Podeľte sa v komentároch.

Zdroj: https://www.thriftyfrugalmom.com/8-foods-throwing-can-actually-use/

žiadne príspevky na zobrazenie