Ako na linecké pečivo? Tradičný recept aj netradičné rady, ako upiecť skvelé dobroty

1
Ako na linecké pečivo? Tradičný recept aj netradičné rady, ako upiecť skvelé dobroty
Linecké koláčiky.

K Vianociam neodmysliteľne patria okrem atmosféry aj tradičné sladkosti. Okrem vlastnej šikovnosti sa však musíme spoľahnúť aj na kvalitnú múku, pretože vďaka tým najlepším surovinám je výsledok pečenia dokonalý.

Väčšina z nás má rada tradičné slovenské Vianoce a našťastie si ešte stále nájdeme čas na vytvorenie vianočnej atmosféry a pohody. K tomu neodmysliteľne patrí vôňa vianočného čaju, balenie darčekov, tešenie sa na rozprávky, ale hlavne čarovná vôňa vianočného pečiva. Tradičné recepty sa dedia po generácie. Kto by zabudol najlepšie vanilkové rožteky sú od babičky, mamine linecké pečivo či na labky od tety?

Prinášame vám recept na obľúbené linecké koláčiky:

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky Babičkina voľba (na krehké pečivo alebo špaldovej)
  • 2 vajcia
  • 250 g zmäknutého masla
  • 250 g práškového cukru
  • Jemne nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
  • 1 vanilkový struk

Postup:

  1. Zmiešajte múku, cukor a citrónovú kôru.
  2. Pridajte vajcia, obsah vanilkového struku a pokrájané maslo.
  3. Vypracujte hladké cesto, zabaľte ho do potravinovej fólie a cez noc ho uložte do chladničky.
  4. Pred pečením predhrejte rúru na 160 ° C.
  5. Cesto si dajte na pomúčenú plochu a vyvaľkajte z neho niekoľko milimetrov hrubú placku.
  6. Vykrajujte požadované tvary a klaďte jednotlivé kusy na papierom na pečenie vyložený plech.
  7. Linecké koláčiky pečte do ružova a po vychladnutí zlepte marmeládou.

Ako pripraviť linecké trochu inak?

  • Ak chcete pripraviť linecké pečivo trošku netradične alebo z neho urobiť len ďalší nový druh koláčikov, pridajte do cesta štipku škorice a na zlepovanie namiesto marmelády použite slaný karamel.
  • Máte radi marmeládovú klasiku, ale zároveň hľadáte tip na modernejšie zdobenie, ktoré krásne vynikne aj na fotkách? Než linecké zlepíte, namočte hornú časť do horkej čokolády a ešte než stuhne, posypte nasekanými pistáciami. Až potom zlepte marmeládou.

Aké tradičné ingrediencie používajú a čím recepty naopak obmeniť, sme sa opýtali českých foodblogeriek:

Jana Duffková: „Linecké koláčiky sú mojím vôbec najobľúbenejším vianočným pečivom. Najlepšie je, keď sa pár dní uležia. Maslová chuť sa príjemne rozplýva na jazyku. Bohužiaľ sa toho ale často ani nestihneme dočkať, pretože sa po nich skrátka hneď zapráši.“

https://www.instagram.com/p/Bqu68S-lSec/

Barbora Gorecká: „Recept na klasické krehké a vláčne linecké koláčiky mám od mojej babičky. Ja ale posledných pár rokov mením klasickú múku za múku špaldovú a navyše do nich pridávam dreň z vanilkového struku. Nielen že pri pečení a po upečení krásne voňajú, ale aj lepšie chutia.“

https://www.instagram.com/p/BqU5EeElsjE/

Jana Vašáková: „Akonáhle sa moja mama pustí do prípravy cesta na linecké koláčiky, viem, že sa blížia Vianoce. Jej recept je generáciami preverený a mám ho aj ja na blogu. Na čom staviam ja? Na kvalitné múke, ktorú vždy preosejte, na poctivom masle a občas pridávam do cesta mletý mak, štipku mletej škorice alebo sú skvelé aj najemno pomleté orechy. A čo nikdy nesmie chýbať? Domáca marmeláda.“

https://www.instagram.com/p/Bqz8mCbloUY/

V roku 2018 boli múky Babičkina voľba hladká, hrubá a polohrubá ocenené značkou kvality KLASA. Presvedčiť sa o kvalitách múk Babičkina voľba je ľahké, stačí ich jednoducho vyskúšať.

žiadne príspevky na zobrazenie