NAČÍTAVAM

Type to search

MAGAZÍN ZDRAVIE

Desatoro o jogurtoch

REDAKCIA
Share
jogurt

Jogurt patrí medzi potraviny, ktoré mnohí jeme každý deň. Neustále o nich počúvame, že nám prospievajú. Podľa čoho by ste ich mali vyberať, aby vám ich konzumácia robila skutočne dobre? Čo nesmie obsahovať biely jogurt? Čím bývajú dochucované ovocné varianty? Mali by ste sa báť pektínu?

1. Ako sa rodí kvalitný jogurt

Kvalitný jogurt je vyrobený zo šetrne získaného a správne ošetreného mlieka, do ktorého sa pridá jogurtová kultúra. Kysaný mliečny výrobok vznikne pôsobením kyseliny mliečnej. Tu sa vytvárajú ušľachtilé baktérie jogurtovej kultúry z laktózy (z mliečneho cukru). Vďaka pôsobeniu kyseliny mliečnej poklesne pH a bielkoviny obsiahnuté v mlieku zmenia svoju štruktúru. Prekysaním jogurtovou kultúrou sa stane z mlieka jogurt.

2. Jogurt, jeden z pilierov našej stravy

Z pohľadu výživy patrí jogurt roky k najvýznamnejšej skupine mliečnych výrobkov. Vďaka pozitívnym účinkom boli kedysi dokonca predávané v lekárňach ako liek.

„Biely jogurt je zdrojom množstva telu prospešných živín, spolu s bielkovinami, tukmi, sacharidmi, vitamínmi a minerálmi, zvlášť vápniku. V porovnaní s mliekom obsahuje nižší podiel laktózy, a to vďaka pôsobeniu jogurtovej kultúry. Tým sa stáva ľahšie stráviteľným i vo vyššom veku,“ vysvetľuje Jan Škoda, Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.
„Všetky sú navyše obohatené o probiotické baktérie (napr. Bifidobacterie či Lactobaccilus acidophilus), napr. jogurty Hollandia.“

3. Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré v primeranom množstve priaznivo ovplyvňujú náš organizmus, hlavne zloženie črevnej mikroflóry. V každom prípade sledujte starostlivo etikety, pretože prospešné probiotiká nie sú vo všetkých jogurtoch, ako si mnohí môžu myslieť.

4. Čo nesmie obsahovať biely jogurt

Na výrobu bieleho jogurtu sa môžu použiť len látky mliečneho pôvodu – tzn. mlieko a výrobky z neho – teda mliečna bielkovina, sušené mlieko apod., smotana, poprípade ich zmesi a mliečna kultúra. Takýto biely jogurt nesmie obsahovať žiadne škroby či iné stabilizátory konzistencie.

5. Čím sa dochucujú ovocné jogurty?

Pokiaľ preferujete ovocné jogurty, môžete si kúpiť ovocný jogurt alebo výrobok s príchuťou. Vyberať si teda môžete medzi poctivými jogurtmi so skutočným ovocím, alebo iba s arómami.

ovocie

foto: pixabay.com

„Rozdiel medzi ovocným jogurtom a jogurtom s príchuťami je v použitej ochucujúcej zložke – ovocný jogurt obsahuje skutočné ovocie, zatiaľ čo jogurt s príchuťou iba arómu. Sledujte preto etikety, kde sa musí uvádzať podiel ovocia (ovocnej zložky) a ich zloženie,“ pokračuje odborník.

6. Pridáva sa do jogurtov cukor?

Cukor sa do jogurtov vôbec pridávať nemusí, bolo by to zbytočné. Samotný jogurt, samozrejme, cukry obsahuje – mliečny cukor (laktóza) a v ovocných jogurtoch býva cukor súčasťou ovocnej zložky.

Prečítajte si aj článok Zdravý životný štýl neznamená diéty a hladovanie

cukor

foto: pixabay.com

7. Čo je to pektín? Nie je škodlivý?

Pektín je prírodná zložka. Prirodzene sa vyskytuje vo všetkých typoch ovocia, kde je hlavnou zložkou vlákniny. Má pozitívne účinky na zdravie. Jeho množstvo sa líši v jednotlivých druhoch ovocia. Čistý pektín bol v poslednej dobe „znovuobjavený“ ako najprírodnejšia látka pre zaváranie. Jeho konzumácia rozhodne neprináša žiadne zdravotné riziká, iba samé benefity.

„Pektín do jogurtu nepridávame priamo, je súčasťou ovocných zložiek. Pretože v gazdovských ovocných jogurtoch nepoužívame žiadne arómy, musíme používať špeciálne vybrané odrody vyzretého ovocie. Všeobecne platí, že čím je ovocie zrelšie, tým obsahuje menej pektínu. Pri použití ovocného komponentu bez pektínu by sa ovocie po naplnení zmiešalo so zaočkovaným mliekom a jogurt by nevyzrel. Taktiež by sme nemohli zaručiť rovnomernosť rozloženia kusového ovocia vo všetkých téglikoch. V ovocnom komponente je ho len minimálne technologické množstvo.“

8. Čo je číra tekutina na povrchu jogurtu?

Číra tekutina na povrchu jogurtu je uvoľnená srvátka. Jej mierne uvoľnenie nie je znakom nedostatku a je spravidla spôsobená skladovaním výrobku v inej ako zvislej polohe.

Jogurty Hollandia

Jogurty Hollandia

9. Ako sa líši gazdovský jogurt od ostatných?

Gazdovské jogurty sa líšia v mnohých ohľadoch. Sú vyrábané unikátnym spôsobom zrenia v obale za použitia kravského mlieka.
„U nás do zloženia surového mlieka nezasahujeme – neodoberáme tuk, jednoducho ho používame tak, ako ho kravy nadojili. Naše gazdovské ovocné jogurty majú navyše jedinečné zloženie. Obsahujú najvyšší podiel ovocia na českom trhu, a naopak do nich nepridávame žiadne arómy,“ upozorňuje odborník.

10. Prečo býva na niektorých jogurtoch obsah laktózy 0,01 %? Prečo nie je 100 % bezlaktózový?

„Naše Krémové jogurty 0,01 % laktózy splňujú limity pre označenie bezlaktózový výrobok, ale kvôli podmienkam českej národnej legislatívy sa tak doteraz nemohli označovať. Okolité štáty majú k označovaniu bezlaktózových výrobkov výrazne benevolentnejší prístup. Preto sú u nás v ponuke jogurty z iných krajín EU, ktoré sú označené „Bez laktózy“, aj keď obsahujú 0,1 % laktózy, teda o miesto viac než výrobky z ČR,“ vysvetľuje odborník. „Nedávno však prebehla zmena legislatívy, vďaka čomu budeme môcť rovnako pri našich produktoch uvádzať, že sú celkom „Bez laktózy“,“ dodáva Jan Škoda, Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.

Zdroj fotografií: Hollandia

Spoločnosť HOLLANDIA Karlovy Vary, s.r.o. je spoločnosťou s rýdzo českou účasťou a bola založená v polovici roku 1991. Denne sa v Hollandii spotrebuje okolo 100 000 litrov mlieka najvyššej kvality. V roku 2015 získal jogurt Hollandia ocenenie „Najdôveryhodnejší jogurt“. Medzi ďalšie uznania patrí napríklad titul „Regionálna potravina“, Superbrands 2017 či Voľba spotrebiteľov 2017.

REDAKCIA
REDAKCIA

Sme akčné ženy a prinášame ti príbehy a články spoločne s ďalšími akčnými ženami, ktoré robia, čo milujú a rady o tom aj píšu. Podporujeme sa navzájom v našich snoch. V tom, čo nás napĺňa a robí nám radosť. Pridaj sa k nám: https://akcnezeny.sk/registracia/ Spoločne vytvárame magazín, stretávame sa online a rovnako offline na vzdelávacich a motivačných podujatiach, ktoré organizujeme. IG: #zenyktorerobiacomiluju #akcnezeny #akcnemamy #vzdelavanie #biznis #kariera

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X