Kačacie prsia sú lahodné a šťavnaté mäso, ktoré je obľúbené v mnohých kuchyniach. Ich jemná chuť sa skvele kombinuje s rôznymi omáčkami, ako je pomarančová alebo z červeného vína. Pri správnej príprave sú kačacie prsia chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Sú ideálne na špeciálne príležitosti alebo ako delikátny gurmánsky zážitok.
Kačacie prsia majú v niektorých rodinách a kultúrach pevné miesto na vianočných stoloch, kde sa stávajú špecialitou na slávnostnej večeri. Ich bohatá chuť a šťavnatosť sa skvele hodia k vianočným prílohám, ako sú zemiaky, kapusta alebo sladké omáčky. Na Vianoce sa často pripravujú na rôzne spôsoby, od pečenia po dusenie, a stávajú sa symbolom pohostinnosti a rodinných stretnutí. Tento pokrm, spojený s luxusom a výnimočnosťou, dodáva sviatočnej atmosfére nezameniteľný gastronomický zážitok.
Tentoraz sme sa inšpirovali Mužom v zástere, ktorý pripravil na svojom Instagrame recept na kačacie prsia so šípkovou omáčkou.
Recept na kačacie prsia sous vide
Ingrediencie:
- Kačacie prsia
- 750 g varených zemiakov
- 250 g polohrubej múky
- 1 vajíčko
- 200 g šípkového džemu
- 250 ml červeného vína
- 50 g masla
- 2 čl hladkej múky
- Rozmarín
- Chilli
- Soľ
- Čierne korenie
Postup:
Narežeme kožu na kačacích prsiach, osolíme ich, okoreníme, dáme na ne kúsok rozmarínu a vákuovo zabalíme do sáčku. Dáme suvidovať do rúry na 59 °C na 1 hodinu a 45 minút.
Príprava zemiakových guľôčok
Varené zemiaky pretlačíme, pridáme polohrubú múku, 1 čl soli a vajíčko. Vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme 40 g guľôčky, ktoré uvaríme vo vode alebo v parnej rúre. Vo vode ich varíme, pokým vyplávajú na hladinu. V parnej rúre ich paríme pri vlhkej pare na 100 °C 15 minút.
Príprava omáčky
V hrnci roztopíme maslo, pridáme 2 čajové lyžičky hladkej múky a chvíľu opražíme. Prilejeme víno a pár minút povaríme. Pridáme šípkový džem, soľ, korenie a trošku chilli. Povaríme, kým omáčka zhustne.
Suvidované kačacie prsia opečieme na suchej panvici kožou dolu do chrumkava. Potom ich opečieme ešte asi minútu aj z druhej strany.
Celý recept a video postupu nájdete tu.