Fantastické kačacie prsia sous vide podľa Muža v zástere

0
Fantastické kačacie prsia sous vide podľa Muža v zástere

Kačacie prsia sú lahodné a šťavnaté mäso, ktoré je obľúbené v mnohých kuchyniach. Ich jemná chuť sa skvele kombinuje s rôznymi omáčkami, ako je pomarančová alebo z červeného vína. Pri správnej príprave sú kačacie prsia chrumkavé na povrchu a mäkké vo vnútri. Sú ideálne na špeciálne príležitosti alebo ako delikátny gurmánsky zážitok.

Kačacie prsia majú v niektorých rodinách a kultúrach pevné miesto na vianočných stoloch, kde sa stávajú špecialitou na slávnostnej večeri. Ich bohatá chuť a šťavnatosť sa skvele hodia k vianočným prílohám, ako sú zemiaky, kapusta alebo sladké omáčky. Na Vianoce sa často pripravujú na rôzne spôsoby, od pečenia po dusenie, a stávajú sa symbolom pohostinnosti a rodinných stretnutí. Tento pokrm, spojený s luxusom a výnimočnosťou, dodáva sviatočnej atmosfére nezameniteľný gastronomický zážitok.

Tentoraz sme sa inšpirovali Mužom v zástere, ktorý pripravil na svojom Instagrame recept na kačacie prsia so šípkovou omáčkou.

Zvolil si spôsob sous vide, čo je technika varenia, pri ktorej sa potraviny varia vo vákuovo uzavretých plastových vreckách pri veľmi nízkej a presne kontrolovanej teplote po dlhý čas.

Tento spôsob varenia zabezpečuje, že sa jedlo varí rovnomerne a zachová si všetky svoje prirodzené šťavy, chuť a živiny. Výsledkom je extrémne jemné a šťavnaté mäso, zelenina alebo iné pokrmy. Po varení v sous vide sa potraviny zvyčajne rýchlo opečú na panvici alebo grile, aby získali chrumkavú kôrku. Táto metóda je obľúbená v profesionálnych kuchyniach, ale v posledných rokoch sa stáva čoraz populárnejšia aj medzi domácimi kuchármi.

Prečítajte si: Recept na langoše

Recept na kačacie prsia sous vide

Ingrediencie:

  • Kačacie prsia
  • 750 g varených zemiakov
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • 200 g šípkového džemu
  • 250 ml červeného vína
  • 50 g masla
  • 2 čl hladkej múky
  • Rozmarín
  • Chilli
  • Soľ
  • Čierne korenie

Postup:

Narežeme kožu na kačacích prsiach, osolíme ich, okoreníme, dáme na ne kúsok rozmarínu a vákuovo zabalíme do sáčku. Dáme suvidovať do rúry na 59 °C na 1 hodinu a 45 minút.

Príprava zemiakových guľôčok

Varené zemiaky pretlačíme, pridáme polohrubú múku, 1 čl soli a vajíčko. Vypracujeme cesto. Z cesta vytvarujeme 40 g guľôčky, ktoré uvaríme vo vode alebo v parnej rúre. Vo vode ich varíme, pokým vyplávajú na hladinu. V parnej rúre ich paríme pri vlhkej pare na 100 °C 15 minút.

Príprava omáčky

V hrnci roztopíme maslo, pridáme 2 čajové lyžičky hladkej múky a chvíľu opražíme. Prilejeme víno a pár minút povaríme. Pridáme šípkový džem, soľ, korenie a trošku chilli. Povaríme, kým omáčka zhustne.

Suvidované kačacie prsia opečieme na suchej panvici kožou dolu do chrumkava. Potom ich opečieme ešte asi minútu aj z druhej strany.

Celý recept a video postupu nájdete tu.

žiadne príspevky na zobrazenie

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu