Čo bude dnes na večeru? Zase hummus? Radi skúšate inú ako slovenskú receptúru a došli ste do stavu, že hummus je už nuda?
Poznáte fenomén Ottolenghi? Yotam Ottolenghi je šéfkuchár svetových rozmerov pochádzajúci z Izraela. Priviedlo ma k nemu úmorné pátranie po chutných zeleninových receptoch. Tento kuchár je doslova mág.
Poďte ochutnať jeho umenie a doplňte si hummus o ďalšiu pochúťku, ktorá sa hodí napríklad k pita chlebu. Prvou je tzv. Muhammara – omáčka z pečených paprík, ktorá má svoj pôvod v Sýrii a Libanone. Druhou je hráškový dip s marinovaným feta syrom, ktorý si rozoberieme nabudúce.
Muhammara z paprík
Čo potrebujete:
- 5 ks červených paprík
- 1 bielu cibuľu
- 2 veľké paradajky
- 1 červené chilli
- 5 PL olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
- 1,5 PL paradajkovej pasty (pretlaku)
- 2 ČL rímskej rasce
- 2 ČL semienok koriandra
- 8 strúčikov cesnaku
- 100 g vlašských orechov
- 100 g jadierok z granátového jablka
- 1 PL pertžlenovej vňate (čerstvej)
- 2 ČL melasy z granátového jablka (ja som nepoužila)
Ako na to:
Predhrejeme si trúbu na 220 stupňov. Na plech pokrytý pečiacim papierom poukladáme na väčšie kusy pokrájané papriky, cibuľu, paradajky a chilli papričku. Použila som sušené červené chilli. Množstvo si zvolíme podľa vlastnej tolerancie pálivosti. Polejeme olivovým olejom (3 PL), posilíme a posypeme čiernym korením. Pečieme zhruba pod dobu 20 minút.
Kým sa nám zelenina opeká, pripravíme si paradajkovú pastu. Na malej panvici zmiešame pastu s 1 PL olivového oleja a necháme zhruba 5-7 minút variť na nízkom stupni. Priebežne premiešame, aby nám neprihorela. Pasta by mala skaramelizovať – jemne stmavnúť. Až sa tak stane, necháme ju bokom vychladnúť.
V malej rozohriatej panvici krátko opražíme semienka koriandra a rímskej rasce. Rozpoznávacím znakom k tomu, koľko je to krátko je, že by mali začať jemne praskať a voňať (2 minúty). Následne ich v mažiari rozdrvíme. Samozrejme je možné toto vynechať a pracovať s už pomletým korením. Oberieme sa tak ale trošku o vôňu a chuť. Toto korenie je možné nájst napríklad v bio obchodoch od rakúskej značky Sonnentor. Ja som ho zakúpila v Prahe v obchodoch s orientálnym korením.
Medzičasom skontrolujeme zeleninu v trúbe, otočíme ju a pridáme k nej strúčiky cesnaku. Pečieme ďalších 20 minút. Po vychladnutí stiahneme oddelené šupky z paprík a paradajok. Nie je nutné byť perfekcionistkou, pretože šupky vytvárajú výslednú štruktúru. Osobne som odstránila cca 80%.
Prečítajte si aj: Recept na kačaciu pečienku na smotane
Poslednou časťou je mixovanie. Vložíme upečenú zeleninu, rascu s koriandrom, paradajkovú pastu, 0.5 PL soli, ak máte melasu z granátového jablka (ja som nemala), čierne korenie do mixéra, food procesoru. Všetko spolu rozmixujeme. Dávame si záležať na tom, aby dip mal štruktúru, nesnažíme sa o hladkú kašu. Na záver pridáme do mixéra vlašské orechy. Zmes vylejeme do misky a jemne primiešame jadierka granátového jablka. Zopár si ich necháme na ozdobu. :-) a Voila !!!
Prajem dobrú chuť!
Tento recept je možné vidieť v sérií video tutoriáloch amerického projektu MasterClass.com.
Slušnú zbierku jeho receptov nájdte na jeho oficiálnom webe https://ottolenghi.co.uk/recipes.
Foto: silkroadrecipes.com