Recept od šéfkuchára: Hráškový dip s marinovaným syrom feta

0
Recept od šéfkuchára: Hráškový dip s marinovaným syrom feta

Ak máte v obľude stredozemnú kuchyňu, dávame vám do pozornosti recept Yotam Ottolenghi, šéfkuchára svetových rozmerov pochádzajúci z Izraela.

Vo svojich MasterClass hodinach varenia hovorí, že rád očkuje zeleninu omáčkami, bylinkami a korením tak, aby pomohol ľuďom si ju obľúbiť.

Hráškový dip s marinovanou fetou

Čo potrebujeme na marinovaný Feta syr:

  • 10 celých strúčikov cesnaku
  • 1 citrón, ktorého kôru olúpeme na 6 prúžkov
  • 4 ks bobkového listu
  • sušené chilli
  • 250 ml olivového oleja
  • soľ
  • 1.5 ČL mletej papriky
  • syr Feta cca 360 g, pokrájaný na malé kocky

Čo potrebujeme na hráškový dip:

100 g marinovaného Feta syru
600 g mrazeného hrážku, ktorý rozmrazíme
10 g estragonu (čerstvý alebo sušený)
15 g čerstvej mäty
1 rozdrvený strúčik cesnaku
1 citrón, 2 PL citrónovej šťavy, 1,5 ČL citrónovej kôry
4 PL olivového oleja
soľ
čierne korenie
0.5 ČL rímskej rasce

Ako na to:

Najprv si pripravíme marinovanú fetu. Mimochodom, tá sama o sebe je úžasne chutná a dá sa použiť i samostatne, napríklad na šaláty.

Rozohrejeme si panvicu, pridáme celé strúčiky cesnaku a necháme ho opražiť po dobu cca 3 minút (na sucho). Pridáme prúžky z citrónovej kôry, bobkový list a pražíme ďalších 90 sekúnd. Všetko na miernom plameni. Pridáme chilli a pražíme ďalších 30 sekúnd. Pridáme olej, sol a papriku, dobre premiešame, odstavíme zo sporáka a necháme chladnúť.

Prečítajte si aj recept na ďalšiu pochúťku stredomorskej kuchyne

Nasypeme pokrájaný Feta syr a dobre ho pripravenou zmesou obalíme jemným miešaním, aby sa nerozpadol. Takto pripravenú fetu vložíme aj s marinádou do uzatvárateľnej nádoby a necháme marinovať niekoľko hodín v izbovej teplote, ak sa to chystáme jesť v ten deň. Ak nie, dáme do chladničky. Vydrží tam takto zhruba 5 dní.

Vložíme hrášok, estragon, mätu, cesnak, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a čierne korenie do mixéra/food procesoru. Je vhodné, aby používaný stroj mal možnosť pulzového režimu. Je to dôležité pre zachovanie textúry. Párkrát necháme zmes zmixovať. Servírujeme na tanier prípadne do misky a na vrch dáme už pripravenú marinovanú fetu.

Tento recept je možné vidieť v sérií video tutoriáloch amerického projektu MasterClass.com.
Slušnú zbierku jeho receptov nájdte na jeho oficiálnom webe https://ottolenghi.co.uk/recipes.

recept preložila a doporučuje: Ivana Mózerová

Foto na titulke: momskitchenhandbook.com

žiadne príspevky na zobrazenie