Pripravte si doma skvelú španielsku sangriu

0
Pripravte si doma skvelú španielsku sangriu

Španieli si dopoludnia vychutnávajú kávu, trochu pracujú, poobede si oddýchnu (majú siestu), trochu viac pracujú, potom večer si dajú tapas a zapíajú ho dobrým vínom s ľuďmi, ktorých milujú. Nakoniec zaspia, len aby si to na druhý deň zopakovali. Neznie to úžasne?

A navyše obdarovali svet sangriou? Je niečo lepšie ako tento svieži ovocný nápoj? Myslím, že nie.

Pôvod Sangrie

Predpokladá sa, že najstaršie verzie sangrie vznikli pred viac ako 2 000 rokmi, keď Rimania, ktorí sa predierali Pyrenejským polostrovom, pozdĺž cesty vysadili vinice. A keďže pitná voda nebola bezpečná, často sa posilňovali vínom, korením a bylinkami.

Najstaršie verzie toho, čo dnes poznáme ako sangria, boli vyrobené v Anglicku a Francúzsku v roku 1800 a sangria bola nakoniec popularizovaná po svojom formálnom príchode do USA na Svetovej výstave v roku 1964 v New Yorku.

Napriek celosvetovej popularite a spoločnému spojeniu so Španielskom neexistuje v Španielsku žiadny oficiálny vzorec pre sangriu a miestni obyvatelia sú častejšie známi tým, že si vychutnávajú nápoj podobný sangrii známy ako tinto de verano, čo je vlastne limonáda s vínom. Takže aj keď si niektorí Španieli môžu pochutnať na sangrii, medzi turistami je to obľúbenejší nápoj.

Tradičná červená Sangria

Hoci existuje veľa interpretácií toho, čo je „tradičná sangria“, zistila som, že jednoduchá tradičná červená sangria zvyčajne obsahuje tieto hlavné zložky:

  • ovocie (ako jablká a pomaranče)
  • pomarančový džús
  • sladidlo (ako hnedý cukor alebo trstinový cukor)
  • likér (ako brandy alebo rum)
  • odvážne, ovocné, suché španielske červené víno (ako Tempranillo, Garnacha alebo iné víno Rioja)
  • ľad (na chladenie)

Pre túto verziu som si vybrala brandy, pretože akonáhle som ju zacítila, okamžite som si pomyslela: „Toto vonia ako sangria!“ Ak ju vyskúšate, dajte nám vedieť, čo si myslíte, zanechajte komentár, aby ostatní čitatelia vedeli, ako veľmi vám chutila.

Prečítajtes si aj 4 tipy na talianske recepty

Tradičná červená španielska Sangria vyrobená jednoduchými metódami a len zo 6 ingrediencií. Je to perfektný ovocný letný nápoj, ktorý je osviežujúci a lahodný!

  • 1/2 stredného jablka (zbavené jadierok, šupky, nakrájané na malé kúsky)
  • 1/2 stredného pomaranča (kôra, nakrájaná na malé kúsky, veľké jadierka odstránené // plus ďalšie na ozdobu)
  • 3-4 PL organického hnedého cukru (alebo 3 PL (37,5 g) organického trstinového cukru podľa pôvodného receptu)
  • 3/4 šálky pomarančovej šťavy (plus viac podľa chuti)
  • 1/3 šálky brandy (plus viac podľa chuti)
  • 750 ml fľaša suchého španielskeho červeného vína
  • 1 šálka ľadu na vychladenie

Postup

Pridajte jablká, pomaranče a cukor do veľkého džbánu a 45 sekúnd premiešajte s mudlovačom alebo drevenou lyžicou. Pridajte pomarančový džús a brandy a znova premiešajte, aby sa zmes spojila 30 sekúnd.

Pridajte červené víno a premiešajte, aby sa spojili chute, potom ochutnajte a podľa potreby upravte chuť. Pridala som ešte trochu brandy, pomarančového džúsu a hnedého cukru. Miešajte, aby sa všetko spojilo.

Pridajte ľad a ešte raz premiešajte. V chladničke môžete skladovať zakryté a po dobu 48 hodín.

Na zdravie!

žiadne príspevky na zobrazenie