Začnite písať ak chcete vyhľadať článok

AKČNÉ TIPY BLOG INŠPIRÁCIE MAGAZÍN RECEPTY ZDRAVIE

Rebríček najzdravšej zeleniny: Táto by vám v chladničke nemala chýbať!

Zdieľať

Niektorí ľudia by si hneď pomysleli, že dobrá klobáska či slaninka je určite lepšia ako “nejaká” zelenina. Každý z nás má iné chute, no podstatné je to, čo dávame svojmu telu. Samozrejme, nie je nutné, aby ste teraz dodržiavali prísne režimy, no ak vám aspoň troška záleží na vašej životospráve, nevynechávajte zeleninu zo svojho jedálnička. Prinášame vám zoznam najzdravšej zeleniny. Inšpirovali sme sa portálmi Medical News Today a Healthline.

Zdroj: Unsplash.com

1. Špenát

2. Mrkva

3. Brokolica

4. Cesnak

5. Kel

6. Hrášok

7. Bataty

8. Repa

9. Kaleráb

10. Paradajky

11. Cibuľa

12. Paprika

13. Karfiol

Do zoznamu by patrili určite aj ďalšie druhy zeleniny. Určite sa však zhodneme v tom, že nie všetky pôsobia lákavo. Keď ich však správne pripravíte, stane sa z nich naozaj chutná a najmä zdravá pochúťka plná vitamínov.

Nie ste kamarátky so špenátom?

To vôbec nevadí! Aj na tom sa dá niečo zlepšiť. Na základe vlastnej skúsenosti vám môžem potvrdiť, že špenát fantasticky obohacuje jedlo. Fantasticky sa hodí napríklad k šalátu s kuracím mäskom. To si na panvičke orestujete, dobre ochutíte a následne konzumujete so šalátom, do ktorého môžete dať aj tzv. baby špenát. Odporúčam si k tomu spraviť aj dresing z nízkotučného bieleho jogurtu – ten, keď zmiešate s cesnakom, posunie vaše jedlo na úplne iný level.

Brokolica je skvelá parťáčka

Tú keď dáte zapiecť so zemiakmi, cibuľkou a cesnakom…fantázia. Ja do toho zvyknem zakomponovať ešte šampiňóny, ale nech si každý spraví podľa svojej chuti. Na vrch dám ešte vrstvu syra a skvelý obed alebo večera je na svete.

Zdroj: Unsplash.com

Neviete čo s batatmi?

Pochúťka sama o sebe. Ak ste ešte nejedli bataty, resp. sladké zemiaky, mali by ste to rýchlo napraviť. Je to fantastické a zdravé spestrenie vašej kuchyne. A navyše, môžete si ich dať aj len tak pod zub. Stačí, keď si v miske zmiešate olivový olej, dáte doň bylinky, ktoré máte radi, soľ či iné koreniny, a touto zmesou polejte sladké zemiaky nakrájané na kolieska, polmesiačiky alebo ako uznáte za vhodné. Pečiete ich, až kým nie sú mäkké, cca 20 minúť. Určite vám k nim odporúčam jogurtový dresing s cesnakom, ktorý bol už spomenutý vyššie.

Zdroj: Medical News Today a Healthline

Zdroj fotografií: Unsplash.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár

X