Silvestrovské menu v štyroch podobách: Rýchle a efektné

0
Silvestrovské menu v štyroch podobách: Rýchle a efektné
foccacia

Silvester doma nemusí byť len o klasických jednohubkách. Našli sme pre vás zopár jednoduchých a rýchlych inšpirácii, ktoré pôsobia efektne a zároveň aj veľmi dobre chutia.

Fingerfood-Focaccia s paradajkami

Focaccia – obľúbené talianske pečivo sa dá pripraviť samostatne, ale i ako príloha k hlavnému jedlu. Na prípravu focaccie potrebujeme: 600 g pšeničnej múky, 1 balíček droždia, 1 lyžičku soli, 2 lyžice olivového oleja, 400 ml vlažnej vody. Navrch 8 – 10 paradajok, veľkoryso z olivového oleja a provensálske čerstvé alebo sušené byliny. Podľa chuti môžeme pridať i priamo do cesta sušené paradajky, kapary, cesnak či olivy. 

Postup prípravy cesta: vo veľkej mise spojíme preosiatu múku s droždím, pridáme soľ, olej a zalejeme teplou vodou. Z cesta vypracujeme hrudku a necháme polhodinku vykysnúť. Následne rozvaľkáme na požadovanú hrúbku. Navrch pridáme paradajky, bylinky a pečieme na 200 stupňoch asi polhodinku. Upečenú ešte potrieme olivovým olejom.

Pečené huby s modrým syrom

Druhý náš recept vás nestojí oveľa viac času a úsilia ako prvý. Na krátku dobu rovnako potrebujete rúru. Nebojte sa vyskúšať niektoré variácie podľa vlastného vkusu. 

Na prípravu potrebujeme: 500 g bielych húb, 1 lyžicu olivového oleja, 2 stredne cibule, podľa chuti nakrájame celé mandle, plátok celozrnného chleba, 150 g rozdrveného modrého syra, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1/2 čajovej lyžičky čerstvého mletého čierneho korenia. 

Predhrejte si rúru na 200 stupňov. Umyte huby, opatrne odstráňte stopky a nakrájajte ich. Na extra panvici ich orestujete na olivovom oleji spoločne s cibuľkou. Nechajte vychladnúť. Mandle opražíte asi 8 minút v rúre a následne nahrubo nakrájate. Chlebík nedrobíte. Vo veľkej mise premiešajte suché zmes cibuľky a stopiek, nakrájané mandle, strúhanku, modrý syr, soľ a korenie. Zmiešajte dobre všetky ingrediencie. Naplňte hubové čiapky veľkým množstvom zmesi a nechajte zapiecť na plechu asi 25 minút, kým sa sfarbia do hneda. Podávajte teplé. 

Talianska bruschetta

Príprava je super rýchla a osobne sa ich neviem prestať jesť. Základom je opečený chrumkavý chlebík, bez tuku na nepriliehavej panvici/ pekáči, rozmaznaný olivovým olejom. Môžeme ho doplniť kúskom grilovaného lososa, parmskou šunkou, ricottou, či kozím syrom. Zvyknem pridať trošku pesta, paradajky alebo avokádo. Občas navrch opražím len malé kúsky paradajok s olivovým olejom a pretlačeným cesnakom.

bruschetta s paradajkami
Bruschetta s paradajkami

Čerstvý humus so zeleninou

Jednoduchá, rýchla a efektná môže byť kombinácia zeleniny rôznych tvarov v kombinácii s humusom, či jogurtovo – cesnakovou pomazánkou.

humus a uhorka
Pomazánka z humusu s uhorkou

žiadne príspevky na zobrazenie