Silvia Pilková: „Nedajte si diktovať, čo je správne a čo nie“

0
Silvia Pilková: „Nedajte si diktovať, čo je správne a čo nie“
Silvia Pilkova

Silvia Pilková je poslankyňa v jednej z bratislavských mestských častí, okrem toho sa s vášňou venuje gastronómii a vydala už niekoľko kníh. Kde všade so svojim kuchárskym umením pôsobila a aké sú jej plány v Ružinove, nám prezradila v rozhovore.

Ste spisovateľka, ktorá sa vo svojich knihách venuje gastronómii. Kedy ste začali mať záľubu vo varení?

Každé leto som trávila v Banskej Štiavnici u mojej starkej, ktorá bola výborná kuchárka. Keď ťahala štrúdlu, vždy mi kúsky cesta dala nabok a ja som si mohla urobiť svoju vlastnú mini štrúdlu. Rozprávala mi o tom ako sa varilo a jedlo za čias jej mladosti a svoje recepty si poctivo zapisovala. Vtedy neexistovali mobily a počítače a tak sme čas trávili pri príprave obeda, oberaní čerešní, varení lekváru. Moja láska k vareniu a jedeniu bola spontánna, a to hlavne vďaka týmto krásnym letám.

Ako si spomínate na svoje pracovné začiatky?

Prvé peniaze som si zarobila ako sprievodkyňa v galérii v Banskej Štiavnici. Mala som 15 rokov. Odmalička som bola vedená k tomu, že sa mám vedieť o seba postarať sama. Každé leto som počas štúdia na vysokej škole trávila na brigáde v Anglicku, alebo Švédsku. Zo zarobených peňazí som si potom platila školu a oblečenie.

Vaše kulinárske zručnosti ste využili aj v zahraničí, ktorá kuchyňa vám učarovala najviac?

Prešla som reštauráciami v Moskve, Kyjeve, Viedni, Budapešti a Prahe. V Moskve som prešla kompletným výcvikom, od umývačky riadu až po riaditeľku. V ostatných mestách som už potom otvárala reštaurácie rôznych konceptov. Najviac mám asi rada taliansku kuchyňu, teda okrem tej našej slovenskej.

Kde ste sa cítili najlepšie vzhľadom k prostrediu a ľuďom okolo vás?

Najlepšie mi bolo asi v Moskve. Je obrovská a je tam toľko ľudí, že som mala zo začiatku problémy dostať sa z roboty domov. Niekedy ma dav z metra vyniesol von na nesprávnej stanici. Skvelé bolo, že som mohla oprášiť ruštinu, ktorú milujem. Ako jediná z tímu zo Slovenska som v azbuke vedela prečítať na ktorej stanici metra vystupujeme. Ľudia tam boli veľmi milí a zaujímali sa o nás na Slovensku. Najväčší problém som, naopak, mala vo Viedni. V kuchyni pracovali Arabi – moslimovia a odmietli plniť moje pokyny. Vraj preto, lebo som žena. Najprv sa tvárili, že ma nepočujú, potom, že nerozumejú mojej nemčine. Až neskôr mi jeden povedal, že ešte ženu ako šéfku nemali. Nakoniec sme však spoločnú reč našli, aj keď to nebolo ľahké.

Kedy ste dostali nápad napísať prvú knihu o varení?

Keď som skončila pracovať pre reštauračnú sieť, mala som chvíľu čas na premýšľanie. Receptov som mala celé kopy a ako som ich triedila, napadlo ma, že by som mohla napísať knihu. Môj manžel vtedy prišiel s myšlienkou spraviť projekt v rámci EÚ fondov, a tak sme peniaze na prvú knihu získali a vyšlo malé dielko Dunajské recepty.

Silvia Pilková
Silvia Pilková

Odkiaľ čerpáte námety na recepty?

Recepty mám z našej tradičnej slovenskej kuchyne. Zbieram ich, ľudia mi ich posielajú a častokrát dostanem prepravku plnú starých zošitov po niekoho zosnulej babičke. Takto vznikla aj séria Poklady slovenskej kuchyne. Recepty do knihy 77 tradičných receptov som zase pozbierala počas natáčania Slovensko chutí pre RTVS.

Čo je vaše najobľúbenejšie hlavné jedlo a dezert?

Natáčací štáb by určite povedal, že si dávam hlavne rezeň a zemiakovo-cibuľový šalát, pretože som sa ho počas natáčania nevedela dojesť. Milujem však aj zemiakové placky a cviklu. A môj najobľúbenejší koláč je Opitý františkán.

Vďaka vašim skúsenostiam ste sa dostali aj do televíznej relácie Slovensko chutí, ako ste sa cítili pri natáčaní?

Mám z toho obdobia skvelé zážitky. Spoznala som veľa zaujímavých ľudí a precestovala celé Slovensko. Všade nás pekne vítali, domácou pálenkou alebo chutnými koláčmi. Ja netrpím trémou, chvalabohu, tak som s kamerou nemala veľké problémy. Štyri dni filmovačky však boli dosť náročné. Po natáčaní som sa vrátila a týždeň som nevyšla z domu. Potrebovala som byť sama.

Pôsobíte aj ako miestna poslankyňa. Ako dlho sa venujete komunálnej politike?

Oficiálne som poslankyňou len od decembra 2018. Komunitnými akciami som však priam zavalená, a to vlastne vyústilo aj do potreby robiť niečo viac pre svoju štvrť.

Prečítajte si aj článok o plánoch šiestich akčných žien na rok 2019

Silvia Pilková
Silvia Pilková

Vašou oblasťou je bratislavská mestská časť Ružinov, aké sú momentálne vaše najbližšie plány?

V Ružinove som vyrástla, chodila do škôl, randila a aj sa vydávala. Už viac ako 14 rokov bývam na Trnávke, kde sme si s manželom postavili rodinný dom. Sme v kontakte so susedmi, a tak viem, čo ich trápi. Na základe toho som spísala svoj predvolebný program, v ktorom mám dôležité úlohy. Rada by som napríklad naštartovala komunitný život v Ružinove, pomohla seniorom viesť dôstojnejší a plnohodnotnejší život, v školách zvýšila platy kuchárkam a zaviedla nový systém stravovania. Rada podporím granty, ktoré pomôžu športu a kultúre, prípadne životnému prostrediu.

Čo považujete za najdôležitejšiu vec, ktorá sa vám podarila uskutočniť?

Zatiaľ som sa len ako spisovateľka zúčastňovala besied pre deti, v kluboch seniorov a snažila som sa v rámci kultúrnych akcií šíriť naše tradície, aby nazapadli prachom.

Ako si popri vyššie uvedených aktivitách zadeľujete svoj čas?

Cez deň som medzi ľuďmi a v noci sedím za počítačom a buď riešim účtovníctvo, alebo píšem ďalšiu knihu.

Ak máte chvíľu voľna, ako ho zvyknete tráviť?

Hrám volejbal, čo je moja láska už od detstva a aj som reprezentovala Slovensko ako dorastenka. Som rada s priateľmi, mojimi zverami (dva psy a mačka), alebo rodinou. A keď mám depku a nemám chuť na ľudí, napečiem koláč a čítam knihu.

Skúste nám dať tri rady, pre ženy, ktoré by sa chceli vydať na cestu za vlastným snom.

Nedajte si diktovať, čo je správne a čo nie.

Robte to, čo vás baví, alebo sa bavte tým, čo robíte.

Vždy si nájdite čas pre seba a rozmaznávajte sa.

 

žiadne príspevky na zobrazenie