Jogurt je kyslomliečny výrobok, ktorý vzniká fermentáciou mlieka pomocou baktérií mliečneho kvasenia. Má jemnú, krémovú konzistenciu a je bohatý na bielkoviny, vápnik a probiotiká, ktoré prospievajú tráveniu.
Vďaka svojej variabilite je obľúbený nielen na raňajky, ale aj ako súčasť rôznych receptov, či už sladkých alebo slaných. Spríjemnite si chladnú jeseň receptom na pampúšiky z jogurtu od Mirky Luberdovej.
JOGURTOVÉ PAMPÚŠIKY
Potrebujeme:
- 450 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva z vínneho kameňa
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžica cukru
- 200 g gréckeho jogurtu
- 2 lyžice ghee masla
- 100 g vlažnej vody
Prečítajte si aj: 7 rýchlych receptov pre vegetariánov
Postup:
Vo väčšej miske zmiešame všetky ingrediencie, okrem soli, s väčšou časťou vody. Cesto dôkladne miesime ručne alebo za pomoci kuchynského robota. Bude dosť lepivé a redšie. Podľa potreby dopĺňame vodou. Keď sa cesto odlepuje od stien misky, pridáme soľ a ešte dôkladne prepracujeme.
Hotové cesto necháme v mise, ktorú prekryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do vypnutej rúry fermentovať na 8-12 hodín.
Následne oddelíme z cesta kus vo veľkosti malého jabĺčka a na jemne pomúčenej doske vyvaľkáme placku. Opečieme na panvici z ghee maslom z oboch strán.
Z cesta nám vyjde cca 6-8 kusov pampúšikov.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CcLlYmur1YP/