Waldorfský šalát pochádza z hotela Waldorf-Astoria v New Yorku, kde bol prvýkrát pripravený v 19. storočí. Jeho základom sú nakrájané jablká, stopkový zeler, vlašské orechy a majonéza. Tento osviežujúci a chrumkavý šalát je ideálny ako predjedlo alebo ľahký obed.
Ingrediencie (4 porcie):
- 2 väčšie sladkokyslé jablká (napr. Granny Smith alebo Gala)
- 2 stopky zeleru
- 50 g vlašských orechov
- 100 g majonézy (možno nahradiť jogurtom pre ľahšiu verziu)
- 1 ČL citrónovej šťavy
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Hrsť šalátových listov (napr. rímsky šalát) na podávanie
- Prípadne zopár bobuliek tmavého hrozna
Vyskúšajte aj chumkavý šalát s avokádových dipom a tofu
Postup:
- Príprava surovín: Jablká umyte, odstráňte jadrovník a nakrájajte na malé kocky. Zeler očistite a nasekajte na tenké plátky. Vlašské orechy mierne opražte na suchej panvici, aby získali intenzívnejšiu chuť, a potom ich nasekajte.
- Zmiešanie ingrediencií: V mise zmiešajte nakrájané jablká, zeler a vlašské orechy. Pridajte majonézu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie podľa chuti. Všetko dobre premiešajte.
- Podávanie: Šalát môžete servírovať na listoch rímskeho šalátu alebo samostatne v miskách. Pre extra sviežosť môžete pridať hrozno alebo sušené brusnice.