NAČÍTAVAM

Type to search

GASTRO MAGAZÍN ZDRAVIE

Zázrak menom kurkuma

Michaela Miňová
Share

Kurkuma je v našich končinách ešte stále pomerne neznámou rastlinou. To je škoda, keďže ju vďaka jej benefitom pre zdravie používajú ľudia už po stáročia. Vďaka svojim protizápalovým účinkom a koreňu sa podobá zázvoru, no jej účinky a možnosti využitia sú omnoho širšie. Vyskúšajte ju túto jeseň pridať do jedla, či nápojov a vychutnajte si jej výraznú arómu.

Prírodný zázrak

Kurkuma pochádza z Ázie a je ľahko zapamätateľná vďaka svojej prenikavej vôni a výraznej zlatistej farbe. Je nazývaná aj ako „indický šafran“. Práve v Indii je obľúbeným korením, bez ktorého si dobré jedlo vedia len veľmi ťažko predstaviť.

Z rastliny sa využíva práve koreň, ktorý obsahuje účinnú látku kurkumín. Tá pôsobí ako prevencia rôznych chorôb a urýchľuje liečebné procesy v tele. Užívať ju môžu aj ľudia s oslabenou imunitou. Niet divu, že je nenápadný koreň kvôli svojej sile nazývaný aj prírodným zázrakom a všeliekom.

foto: unsplash.com

Skvelý posilňovač imunity

Kurkuma má v Indii svoje nezastupiteľné miesto. Indovia denne skonzumujú v priemere dva gramy kurkumy. Niet divu, že je v krajine omnoho menej civilizačných chorôb, ako v iných kútoch sveta. Kurkuma totiž pôsobí protizápalovo a má blahodarné účinky aj na imunitný systém človeka. Na posilnenie imunity môžete užívať lyžicu kurkumy ráno na lačno. Ak kurkumu zmiešate s medom, vznikne vám účinné prírodné antibiotikum.

foto: unsplash.com

Stop zlému tráveniu

Látka kurkumín účinne bojuje proti nepríjemnému nadúvaniu, plynatosti, či páleniu záhy. Podporuje tvorbu žlče a tým pomáha rýchlejšiemu stráveniu tukov v tele. Môžu ju užívať aj ľudia so žalúdočným vredmi a zápalom tenkého čreva. Priaznivo pôsobí aj pri žlčníkových zápaloch a tráviacich problémoch bakteriálneho pôvodu, ako je salmonella, či helicobacter.

Kurkuma v kuchyni

Koreň kurkumy by ste v bežným potravinách hľadali márne. U nás ho totiž nájdete najmä vo forme korenia pomleteného na oranžovo-žltý prášok. Kurkuma skvelo zvýrazní chuť mäsa, rýb, grilovanej zeleniny a hodí sa aj ku cestovinám. Kurkumou môžete dochutiť aj obľúbené smoothie, či rôzne druhy polievok.

 

Tagy

You Might also Like

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X