Bojujete čoraz viac s chorobami? Dávajte si pozor na túto jednu vec!

1
Bojujete čoraz viac s chorobami? Dávajte si pozor na túto jednu vec!
Zdroj: Unsplash.com

Hoci leto vystriedala pani jaseň, ktorú sprevádza aj chrípkové obdobie, sledujte, ako často ste choré. Nádchu, bolesť hrdla a kašeľ môžete mať z viacerých dôvod. Medzi tie patrí napríklad stres. Práve ten vám môže spôsobiť zdravotné nepríjemnosti.

Dávajte na seba pozor

Portál Healthline sa vo svojom článku opiera o štúdiu, podľa ktorej 60 – 80 % návštev lekára je spojených so stresom. Samozrejme, ten niekedy nie je na škodu – môže človeka „dokopať“ k lepšiemu výkonu, no nesmie sa to s nim preháňať. Ak je niekto vystavený neustálemu veľkému tlaku, u dotyčnej osoby to môže spustiť srdcové choroby alebo tiež rakovinu.

Pozorne sledujte svoje telo

Je vedecky dokazené, že stres dokáže vyvolať chorobu a má aj svoje prejavy. Keď je už toho na vás skutočne veľa a neviete, kde vám hlava stojí, počúvajte svoje telo. To, že nad vami stres preberá kontrolu, má viacero symptómov. Patria medzi ne: zvýšené búšenie srdca, zvýšený krvný tlak, bolesti hlavy, zrýchlené dýchanie (prípadne iné problémy s dýchaním), nevoľnosť, závraty. Ak spozorujete u seba tieto znaky, doprajte si voľno a oddýchnite si.

Zdroj: Unsplash.com

Prechladnutie je večný boj

Ako dodáva Insider, stres je veľkí záťaž na imunitný systém a vie ho oslabiť. Z toho dôvodu človek prechladne raz-dva. A to opakovane. Ďalším znakom nadbytočného stresu sú herpesy. Aj týmto spôsobom sa môže prejaviť oslabená imunita, ktorá nedokáže potlačiť vírus. Touto problematikou sa zaoberali vedci z Carnegie Mellon University v Pittsburghu – zistili, že u ľudí, ktorí sú pod tklakom, je dvakrát väčšia pravdepodobnosť, že ochorejú.

Koncentrácia je na bode mrazu

Nadbytok stresu sa prejaví aj na vašom duševnom zdraví. Môžete mať napríklad veľký problém s koncentráciou. Keď sa absolútne nedokážete sústrediť na prácu, dajte si od nej odstup. Mali by ste to vnímať ako varovný signál.

Žalúdok nie je na svojom mieste

Stres má vplyv aj na tráviaci systém. Môže dôjsť k väčšej produkcii tráviacej kyseliny a kvôli tomu ľudí často páli záha. Klasickými problémami je aj plynatosť, nadúvanie, bolestivé kŕče, preháňanie. Pozor by ste si mali dávať aj na hmotnosť – tá môže počas stresového obdobia klesať či stúpať. Hlavne, keď sa človek v návale emócií začne prejedať.

Zdroj: Unsplash.com

Zdroj: Healthline, Insider

Zdroj fotografií: Unsplash.com

žiadne príspevky na zobrazenie