Bezlepková diéta? Strážte si kalórie!

0

V poslednom čase sa dajú oveľa jednoduchšie zohnať bezlepkové potraviny. V obchode si zadovážite všetko od bezlepkového pečiva až po bezlepkové pivo. Pre ľudí s alergiou na lepok je to doslova požehnanie. Často ich kupujú aj ľudia, ktorí túto alergiu nemajú, sú totiž presvedčení, že bezlepkové jedlo im pomôže schudnúť. Avšak to nie je tak úplne pravda, bezlepkové totiž automaticky neznamená nízkokalorické.

Bezlepkové diétne šialenstvo?

Boom bezlepkových potravín často pripomína lavínu nízkosacharidových potravín, ktorá vpadla do obchodov pred niekoľkými rokmi. V tom období bola obľúbená nízkosacharidová diéta. Jedlo vhodné pre tento typ diéty s nízkym obsahom uhľohydrátov sa skladalo najmä z bielkovín a tukov a veľmi obmedzeného množstva ovocia a zeleniny. Udržať si správny denný prísun sacharidov bolo celkom jednoduché, pretože výber jedál bol dosť obmedzený a počítanie kalórií nebolo potrebné.

Lákavá bola predovšetkým predstava, že ste mohli jesť, koľko mäsa ste chceli, a napriek tomu ste chudli. Háčik bol však v tom, že po pomerne krátkom čase ste na mäso prestali mať chuť a začala vám chýbať rozmanitá strava.

Výrobcovia potravín, si nechceli nechať ujsť príležitosť a začali trh zásobovať nízkosacharidovými  potravinami – tyčinky, pečivo, sušienky a koláče – všetko bolo považované za vhodné pre nízkosacharidovú diétu.

Zrazu bola diétna, obmedzená strava pestrejšia ako nikdy predtým a ľudia začali jesť viac kalórií než kedykoľvek predtým. A ich váha začala stúpať. Prečo? Zvykli si počítať iba sacharidy, nie kalórie. Preto si nevšimli, že veľa týchto potravín, má síce nízky objem sacharidov, ale sú veľmi kalorické.

Pri bezlepkových potravinách je to podobné. Primárnym zdrojom lepku v strave je pšenica a všetko    z nej vyrobené. Ľudia, ktorí sa vyhýbajú lepku, sa musia vzdať potravín, ako je chlieb, ryža, cestoviny, koláče, sušienky a praclíky. Ak tieto potraviny nahradíte ovocím a zeleninou, zjete síce viac sacharidov, no nie je to zlá stratégia chudnutia.

Prečítajte si aj článok o tom, že zdravý životný štýl neznamená hladovanie

Teraz si však zadovážite múku, sušienky, müsli a torty bez lepku, vďaka nahradeniu (vo väčšine prípadov) rafinovanou ryžovou múkou, kukuričným škrobom a zemiakovým škrobom namiesto tradičnej pšeničnej múky. Lenže škrob je škrob. Vyhýbaním sa lepku neschudnete, ak nebudete venovať pozornosť aj kalóriám.

Čítajte pozorne etikety

Porovnajte etikety bezlepkovej zmesi alebo koláčovej zmesi s bežnými verziami a uvidíte, čo máme na mysli – rovnaká porcia, rovnaké množstvo kalórií. Napríklad bezlepkové muffiny, ktoré obsahujú  20 gramov tuku a 450 kalórií možno len ťažko označiť za diétne jedlo.

Bez ohľadu na to, aké sú vaše dôvody, prečo sa vyhýbate lepku, stále musíte sledovať kalórie. Pokiaľ takisto ako tí, ktorí sa zameriavali na sacharidy v minulosti, venujete pozornosť iba príjmu lepku, diéta plná bezlepkových produktov s vysokým obsahom kalórií by mohla zastaviť Vaše chudnutie.

 

žiadne príspevky na zobrazenie