Čo by nemalo chýbať v strave a doplnkoch počas koronavírusu

0
Čo by nemalo chýbať v strave a doplnkoch počas koronavírusu
vitamíny počas koronavírusu

Ospevovaná pestrá strava je teraz alfou a omegou. O dostatočnom množstve tekutín už kolovali aj fámy, že koronavírus vylieči. V každom prípade je potrebné piť tekutiny, zdravo jesť, dostatočne a kvalitne spať. 

Mladá vedkyňa, Monika Wikarska, spisuje zoznam vitamínov a minerálov, ktoré by nemali chýbať vo vašej strave.

Príjem ovocia a zeleniny je nevyhnutný, ak si chcete urobiť zásoby jedla a navštevovať obchody čo najmenej, čerstvé rastliny vám nahradia doma vypestované klíčky zo semienok a strukovín. Pri prevencii je však vhodné suplementovať uvedené látky. Pri liečbe je ich užívanie veľmi prospešné až nevyhnutné.

Zdroj: vyzivovo

Jedzme spirulinu, minerály selén a zinok a vitamíny D2, D3, C, A, B-komplex, E

  • Vitamín D2 / D3 momentálne zo Slnka nestačí, je potrebné ho suplementovať aj vo vyšších dávkach – nárazovo až 50000 IU a denne 2000 IU po kratšiu dobu. V tele sa totiž ukladá a ak sme ho doteraz nebrali, je možné, že máme deficit. V zimných a jarných mesiacoch na Zem nepreniká UVB žiarenie, ktoré vytvorenie vitamínu D v našom tele dokončuje (Parekh, 2018). 
  • Vitamín C sa v tele neukladá, je preto potrebné prijímať ho neustále. Pri nákaze je možné brať denne až do 5 gramov. Vitamínom C sa nedá predávkovať, môže však spôsobiť nevoľnosti a mierne oslabiť obličky, ale dostatok tekutín to môže vynahradiť. Bolo dokázané, že denná dávka 3 x 1 g vitamínu C zmiernila symptómy ochorenia (ZhiYong, 2020). 
  • Spirulina! Skvelé antivirotikum, ktorého účinná látka je C-fykocyanín – bolo dokázané, že účinne bojuje proti vírusom ako herpes simplex, ale aj HIV a Influenza A, ktorá patrí tiež medzi pandemické respiračné ochorenia (McCarty, 2020; Murugan, 2011; Chen, 2016). Asi nie je potrebné čakať na výskum v súvislosti s COVID-19, jednoducho je vhodné ju brať aj ako prevenciu. Výskumy odporúčajú 2000 mg denne.

Čítajte aj:

Päť tipov ako sa chrániť pred koronavírusom od profesora Krčméryho.

  • Flavonoid kvercetín účinne pôsobí proti vírusom (dokázané napr. pre adenovírus, herpes simplex a iné) – nachádza sa v hroznových šupkách a jadierkach, čučoriedkach, víne, červenej cibuli, keli, šaláte, moruši bielej, moringe, zelenom čaji, bobuliach, ginku… (David, 2016). Znova, vedci nestihli preskúmať v súvislosti s koronavírusom, je však predpoklad, že proti nemu pomôžu.
  • Selén – nevyhnutný pre fungujúcu imunitu proti vírusom vo všeobecnosti. (Hoffman, 2008) 2 para orechy denne by mali stačiť.
  • Zinok – tekvicové semienka, orechy, celozrnné výrobky, pri suplementovaní je lepší v tabletkách na cmúľanie, pozor však na predávkovanie
  • Vitamin A, E – väčšinou stačí pestrá strava farebná zelenina a ovocie (mrkva, listová zelenina, …), rôzne za studena lisované oleje, semienka a orechy 
  • B vitamíny – väčšinu B vitamínov prijímame zo stravy, B12 by mal ale suplementovať každý

Zdroj článku: Facebook: wikarska.symbiotics

https://www.facebook.com/wikarska.symbiotics/photos/a.232900154774428/232900098107767/?type=3&theater

žiadne príspevky na zobrazenie