Začnite písať ak chcete vyhľadať článok

DOMÁCNOSŤ MAGAZÍN TIPY VYCHYTÁVKY

Čo určite nevylievajte do drezu, ak nechcete upchať odtok

Róbert Bosák
Zdieľať

S upchatým odtokom v dreze sa aspoň raz za čas stretneme všetci. V 99 % prípadov si za to môžeme sami. Dobrou správou je, že práve vďaka tomu sa jeho ďalšiemu upchatiu budeme môcť vyhnúť. Stačí sa oboznámiť so širokým zoznamom toho, čo mu dá najviac zabrať a čo by sme mali vylievať hocikde, len nie do drezu.

Dokázať upchať odtok nevyžaduje veľa námahy. Pri niektorých tekutinách, potravinách alebo prípravkoch sa vám to podarí bez väčších problémov, často hneď po prvom vyliatí do drezu. Takýchto „škodlivín“ narátame hneď niekoľko. Niektoré pôsobia hneď, iné si trochu počkajú. Výsledok je však vždy rovnaký. V lepšom prípade to skončí iba upchatým odtokom, ktorý pri troche úsilia dáte do poriadku. V tom horšom vás to vyjde omnoho drahšie.

Zdroj: catsupandmustard.com

Olej na vyprážanie

Mastnota je na upchávanie odtoku ako stvorená. Špeciálnym prípravkom, ktorý stačí vyliať do drezu raz až dvakrát a odtok bude upchatý, je olej používaný na vyprážanie. O nič menšie škody ale nenapáchajú ani zvyšky roztopeného masla v panvici.

Masť zo slaniny

Na mastnotu dávajte pozor aj pri opekaní slaniny, prípadne iných druhov mäsa. Napriek tomu, že na panvici po nej ostáva iba kúsok mastnej šťavy, nebezpečná je rovnako ako olej či maslo. V odtoku dokáže veľmi rýchlo stuhnúť a len ťažko sa z neho dostáva aj pri jeho čistení.

Kávová usadenina

Malé kávové zrnká vyzerajú nevinne, no v kombinácii s mastnotou sa z nich stáva časovaná bomba. Spoločnými silami vytvoria nebezpečnú zmes s hustou konzistenciou, ktorá sa skôr či neskôr prejaví upchatím.

Kúsky cesta

Podobnou zmesou s rovnako deštruktívnymi účinkami sú aj kúsky cesta, ktoré sa pri putovaní odtokom rozmočia a nafúknu. Navyše, cesto sa na povrch potrubia dokáže prilepiť a držať sa na ňom aj niekoľko dní.

Zvyšky z ryže

Vlhkosť v odtoku pomáha zväčšiť objem a tým upchávať priechodnosť potrubia aj v prípade ryžových zŕn. Platí to pri ktoromkoľvek druhu ryže od bielej po hnedú, od jazmínovej až po basmati.

Nálepky z jabĺk

Malé oválne nálepky na jablkách, prípadne na iných ovocných plodoch kúpených v obchode, sa dostávajú do odtoku pri umývaní. Takáto nálepka sa tak rýchlo nerozloží, takže na povrchu odtoku môže byť prilepená aj niekoľko dní, možno až niekoľko týždňov.

Kúsky zeleniny

Pri krájaní zeleniny sa stáva, že niekoľko nespotrebovaných kúskov ponecháte v miske a pri jej umývaní ich spláchnete do drezu. Odtok vám najskôr upchajú kúsky mrkvy, no zradné sú aj tenké paprikové kolieska či časti karfiolových hlávok.

Škrupiny z vajec

V TOP osmičke toho, čo vám najskôr upchá odtok, nechýbajú ani škrupiny z vajíčok. Tie sa tak ľahko nerozpustia ani nerozložia a čo je najhoršie, v odtoku začnú rýchlo hniť. Drez tak nebude iba upchatý, ale zároveň sa z neho bude šíriť nepríjemný zápach.

Zdroj: catsupandmustard.com

Ako vyčistiť upchatý odtok?

Ak sa vám odtok v dreze predsa len upchá, potom prichádza na rad prvá pomoc. Tú zvládnete pomocou niekoľkých osvedčených tipov, ktoré sa na takýto účel hodia najviac.

Čarovná sóda a ocot – Oba prípravky pravidelne dokazujú svoje silné čistiace účinky. Ak ich zmiešate, ich penivý efekt rozpustí aj stuhnutú nečistotu. Stačí nasypať do odtoku hrnček sódy a zaliať ho horúcou vodou. Potom doň vlejte trochu roztoku octu so sódou a nechajte pôsobiť.

Chemické prostriedky – Kde nepomáha „bio“ recept, tam sa uplatní agresívna chémia. Pri výbere prípravkov ale dávajte pozor na kvalitný produkt, aby ste nepoškodili povrch drezu aj samotného odtoku.

Klasický zvon na WC – Niekedy sa odtok podarí uvoľniť aj so zvonom na WC. Ten vytvára tlak, v dôsledku ktorého sa potrubie spriechodní. Zvon, samozrejme, použite čistý, nie ten istý ako na WC.

Zdroj: detourplumbing.com

Ak by nezabralo čistenie odtoku na vlastnú päsť, potom vás čaká oslovenie profesionála. Ani ten ale nedokáže zázraky, ak je odtok poškodený. Najlepšou prevenciou tak bude nevylievať doň zvyšky potravín ani nič mastné.

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X