Ako pripraviť panenku a steak, alebo koľko variť údené mäso a hovädzie na guláš?

asparagus

Ako správne uvariť alebo upiecť jednotlivé druhy mäsa? Nedávno som googlila, ako dlho variť údené mäso, aby bolo pekne mäkkučké. Alebo ako dlho sa varí dobrý guláš. A kedy je dlhý čas prípravy, naopak, na škodu?

Rôzne druhy mäsa majú rôznu dobu varenia čo pečenia. Napríklad kuracie mäso sa varí oveľa rýchlejšie ako hovädzie mäso. V článku vám prezradíme, ako variť bravčové a hovädzie mäso, aby mäso a vývar boli najchutnejšie.

  • Pri všetkých druhoch mäsa platí jedno pravidlo – mäso by sa malo najprv nechať odležať pri izbovej teplote aspoň hodinu. Nie je dobré vybrať ho stiudené z chladničky a potom pripravovať, mohlo by dostať teplotný šok a stiahnuť sa.
  • Pred varením mäso posoľte a nechajte hodinku odstáť, aby soľ prenikla aj dovnútra mäsa.
  • Mäso je tvorené zo cca 70 % vody, počítajte teda s úbytkom jeho objemu. Čím tenšie plátky mäsa nakrájate, tým viac bude povrch mäsa vystavený úbytku váhy. Naopak, čím väčší kus mäsa, tým šťavnatejšie bude.
  • Tuk je výborným zdrojom chuti. Preto tučné kúsky z mäsa odrežte až po tepelnom spracovaní.

Hovädzie mäso

Hovädzie mäso vhodné variť vývar na veľmi nízkej teplote 2-3 hodiny. Malo by sa variť v čistej vode alebo v odvare pripravenom zo zeleniny. Ak dáte mäso do horúcej vriacej vody, horná vrstva bielkovín sa vytvorí takmer okamžite a zamedzí prechod látok z mäsa do vývaru. Naopak, vložením mäsa do studenej vody urýchlite prechod rozpustných bielkovín a minerálnych solí z mäsa do vývaru. Proteíny môžu vytvoriť penu, ktorá by sa nemala odstraňovať.

Čas varenia závisí od veľkosti kusov mäsa, priemerné trvanie je 50-60 minút, Ak pridáte mäso, pridáte pár čajových lyžičiek horčice (na 1 kg mäsa 1 – 2 polievkové lyžice), mäso bude mäkšie, vôňa a chuť horčice sa po 40 minútach varenia stanú neviditeľnými.

Pečenie – ak budete hovädzie mäso budete piecť v celku, pečte ho najprv pri teplote 220 stupňov prvých 15 minút, potom znížte teplotu na 180-190 stupňov a pečte ešte 45 minút. Upečené mäso pokrájajte na plátky.

Ak chcete pripraviť steak, tak ak ho chceme mať krvavý, mal by sa piecť na panvici 2 minúty z každej strany, ak stredne krvavý, tak 3 minúty z každej strany, a dobre prepečený – 5 minút z každej strany.

 

pixabay.com

Bravčové mäso

Bravčové mäso na polievku sa varí pomerne rýchlo. Ale všetko záleží na veľkosti kusov mäsa, ktoré plánujete variť. Ak chcete prevariť veľký kus mäsa, bude to trvať 1 až 2 hodiny. Je však dôležité, akž veľký kus ideme variť a z akej časti zvieraťa.

Veľký kus mäsa do cca 1 kg by sa mal variť niekoľko hodín, malé – nie dlhšie ako 30 minút. Nohy obsahujú veľa šliach, takže mäso na polievku nasekáme a varíme 90 minút.

Bôčik – mastná časť ide dobre do boršču, ktorý trvá hodinu a pol. Sviečková – bedrová časť je najcennejšia a najrýchlejšia príprava (varte 30-40 minút).

Ak varíte bravčové mäso vo forme mäsových guličiek z mletého mäsa – stačí 15 minút. Malo by byť zrejmé, že čím je prasiatko mladšie, tým rýchlejšie sa mäso varí.

Bravčové kotlety sa pripravujú rýchlo. Opekajú sa prudko z oboch strán na rozpálenom grile alebo panvici po cca 5 minút.

Ak máte panenku nakrájanú na plátky, na rozpálenej panvici jej budú stačiť aj tri minúty z každej strany. Opečenie slúži len na povrchové “zatiahnutie”, ktoré uchová vnútornú šťavnatosť.

Mäso by sa malo variť od jednej a pol hodiny do dvoch a pol hodiny, a tento čas závisí od veku mäsa a jeho čerstvosti.

Foto: pixabay.com

Údené mäso

Údené mäso by sa malo vkladať do vriacej vody. Obyčajne ho netreba už soliť. Do vody však môžete pred varením pridať ešte bobkový list alebo celé a nové korenie. Zlepší to chuť mäsa.

Variť by sa malo toľko, koľko váži. Ak máte kilo údeného, mali by ste ho variť aspoň hodinu. Vychladnúť by malo v kastróle s vodou, kde ste ho varili. Tá sa dá potom ešte použiť ako vývar. Zvyšky údeného mäsa sa hodia na prípravu nátierky alebo šunkovej peny.

Šunkovú penu si urobíme tak, že mäso (šunku alebo údené) zomelieme na mäsovom mlynčeku a mäsovú zmes vymiešame spolu so zmäknutým maslom do peny.

pixabay.com

Kuracie mäso

Kuracie mäso je na rozdiel od toho bravčového a hovädzieho veľmi ľahké. Kuracie stehná sú ideálne na grilovanie a sú veľmi šťavnaté. Obľúbené sú aj stehenné rezne alebo vykostené stehná.

Kuracie prsia obsahujú minimum tuku, preto sú skôr suché. Voľte teda také recepty, ktoré im dodajú šťavu. Vyskúšajte rôzne marinády alebo omáčky. Ak ho pokrájate na menšie kúsky, nasiaknu viac šťavy. Kuracie stehná a krídelká grilujte v rúre. Bývajú veľmi rýchlo pripravené a zároveň aj dosť šťavnaté.

Najchutnejšie mäso mladých sliepok. U mladého kurčaťa je prsie jemne pružné a ružová. Čas varenia závisí od teploty a veľkosti kúskov kurčaťa – od 20 do 50 minút (mali by sa vyprážať súčasne). Kuracie krídla sa zvyčajne varia 20 až 25 minút. Kurací vývar varte asi dve hodiny.

Kura v celku veľké približne 1800 g by sa malo piecť aspoň hodinu na 180 stupňoch. Aby bolo pekne chrupkavé, posledných 20 minút ho pečte na teplote 200 stupňov.

Foto: pixabay.com