V lete sa naše chuťové poháriky obracajú k osviežujúcim a ľahkým jedlám, ktoré nielenže dokážu uspokojiť naše žalúdky, ale aj udržať nás hydratovaných a plných energie. Práve cuketa so svojou jemnou chuťou a vysokým obsahom vody, je ideálnou ingredienciou pre letné recepty. Táto zelenina nie lenže prispieva k ľahkosti jedla, ale aj k jeho výživovým hodnotám. Je bohatá na vlákninu a vitamíny A, C a K.
V tomto článku preskúmame niekoľko jednoduchých a osviežujúcich receptov, v ktorých cuketa zohráva hlavnú úlohu.
Cuketové špagety
Vedeli ste, že cuketa nám vie poslúžiť ako náhrada za klasické pšeničné cestoviny? Ušetríte tak stovky kalórií a ich príprava je úplne jednoduchá.
Cuketu nakrájame na úzke slíže. V prípade, že máte doma špeciálnu škrabku, využite ju a cuketu ňou viete nastrúhať do tvaru bežných špagiet. Následne na panvici zohrejeme olivový olej s cesnakom a cuketu do zohriatej zmesi pridáme. Restujeme 2 minútky, pokým cuketa zmäkne a vypustí zo seba vodu.
Cuketu odstavíme z ohňa. V tomto štádiu máme cestoviny pripravené a môžeme k nim pripravovať omáčku podľa vlastnej chuti. Jedny z najlepších kombinácií sú spárovať ich s nivovou omáčkou, pestom, alebo pomodorom.
Cuketový chlebík
Máte chuť na vláčny múčnik v zdravej variante? Cuketový chlebík vám určite zahrá na strunu. Na prípravu tohto chlebíku potrebujete jednu veľkú cuketu najprv nastrúhať. Dávajte si však pozor, cuketa po nastrúhaní pustí veľa vody, ktorú treba odliať.
K miske s nastrúhanou cuketou následne pridajte 250 g celozrnnej múky, 3 lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžičku soli a podľa chuti, pár strúčikov cesnaku. V druhej miske rozmiešame 4 vajíčka a 85 ml oleja.
Následne obe zmesi spojíme a primiešame 115 ml kyslej smotany a soľ s koreninami na dochutenie. Keď zmes vylejeme do formy, môžeme chlebík dozdobiť. Podľa preferencií môžeme na vrch pridať cherry rajčinky, olivy či rozmarín. Pečieme ho pri teplote 180 stupňov na 40 až 50 minút.
Vychutnajte si tento chrumkavý pokrm s vašou obľúbenou pomazánkou, šalátom, či len tak, sám o sebe.
Cuketová polievka s parmezánom
Na túto ľahkú krémovú polievku budete potrebovať 3 veľké cukety, ktoré nakrájané orestujeme na oleji s cibuľkou a cesnakom. Zalejeme ju vývarom a 20 minutiek ju povaríme. Následne zmes rozmixujeme na kašovitú konzistenciu a pridáme smotanu na šľahanie.
V takomto stave polievku prevaríme a dochutíme podľa potreby. Pridáme vegetu, sušenú bazalku, soľ a čierne korenie. Servírujeme do tanierov. Na záver každú porciu ešte bohato posypeme parmezánom, ktorý polievke dodá výraznú chuť.
Ak ste cuketu doteraz nemali v obľube, veríme, že po týchto tipoch ste odhodlaní ju zaradiť do svojich letných jedálničkov.