Hrášková polievka ako od mamy

0
Hrášková polievka ako od mamy
hrášková polievka

Hráškovú polievku možno pripraviť na veľa spôsobov. Halušky a hrášok sú však dokonalou kombináciou ingrediencií pre najmenších. Obľúbená hrášková je favoritom v mnohých domácnostiach. Vyskúšajte recept, ktorý zvládne raz-dva každá akčná žena. 

Potrebné ingrediencie:

  • 350 g mrazený alebo čerstvý hrášok
  • 1 l prevarená voda alebo zeleninový vývar
  • 1 cibuľa
  • 2 stredný cesnak
  • 2 pl olivový olej
  • 1 bobkový list
  • kurkuma na špičku noža
  • 4-5 ks celé korenie
  • trochu červenej mletej papriky
  • majorán

Obľúbený hráškový perkelt od Moniky – obed hotový za 7 minút

Ingrediencie na krupicové halušky:

  • 5- 6 PL detská krupica
  • 1 PL polohrubá múka
  • 1 vajíčko
  • plátok masla
  • trochu soli
  • trochu vody
  • posekaná petržlenová vňať (nemusí byť)
hrášková polievka
Zdroj foto: hrášková polievka od Martina Novotná archív

Postup prípravy hráškovej polievky

Na olivovom oleji opražíme do sklovita na drobno nakrájanú cibuľku. Asi v polovici pridáme na drobno nasekaný cesnak, bobkový list a celé korenie.
Nasypeme trochu červenej papriky a zalejeme vriacou vodou, alebo zeleninovým vývarom. Pridáme mrazený (alebo čerstvý) hrášok, dochutíme ho majoránom, pridáme trochu soli a kurkumu. Povaríme asi 8 – 10 min.
Medzitým si pripravíme cesto na halušky. Všetky ingrediencie spojíme, dobre vymiešame. Cesto nemá byť veľmi husté, ale nemá sa ani liať. Také, aby sa nám dobre hádzalo do vriacej polievky. Chvíľu ešte povaríme a môžeme pridať posekanú pažítku, alebo petržlen.
Želáme vám dobrú chuť!
Zaujímavosť: Uvažovali ste už niekedy nad tým, či je hrášok zelenina alebo strukovina? V nedozretom stave v obale sa svojím zložením blíži k zelenine, kým dozreté semeno je strukovina.

Čo nájdeme všetko v hrášku?

Hrášok je bohatým zdrojom na minerály i vitamíny. Konkrétne ide o vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6), tiež vitamín C, E, A. Dôležitou súčasťou je i vitamín K. Obsahuje aj kyselinu listovú, je zdrojom horčíka, draslíka, fosforu, vápnika, železa a zinku. Okrem toho obsahuje kopec bielkovín. Zdroj: https://ovoce-a-zelenina.zdrave.cz/
Ak do svojho jedálnička zaradíme hrášok (ideálne v čerstvej podobe), pozitívne tým ovplyvníme náš cholesterol, je prevenciou osteoporózy, posilňuje vlasy, svaly, nervy, aj samotné srdce. Udržuje nám čistú a zdravú pleť. Skrátka, oplatí sa zaradiť ho do jedálnička detí i dospelých.
Máte pre nás tiež svoj akčný recept? Podeľte sa oň s nami v komentároch alebo nám ho napíšte a pridajte aj vaše fotografie na email redakcia@akcnezeny.sk.

žiadne príspevky na zobrazenie