Ako pripraviť pravý maďarský guláš? Guláš je tradičné jedlo maďarskej kuchyne, pripravované z hovädzieho mäsa, cibule, papriky a korenín, ako je mletá červená paprika. Jeho charakteristickým znakom je hustá konzistencia a bohatá, korenistá chuť, ktorá vzniká dlhým dusením surovín.
Tento pokrm sa často podáva s chlebom, haluškami alebo zemiakmi a je obľúbený na rôznych oslavách či rodinných stretnutiach. Inšpirovali sme sa receptom Mariána Myjavca Muža v zástere.
Ingrediencie:
- 1,5 kg falošnej hovädzej sviečkovice
- 5 stredných cibúľ
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 pl mletej červenej papriky
- 2 čl mletej údenej papriky
- 2 dcl červeného vína
- 1,5 l vývaru
- 1 pohár domáceho leča
- Soľ
- Čierne korenie
- Chilli
Postup:
Nadrobno pokrájanú cibuľu skaramelizujeme do svetlo hneda. Pridáme nasekaný cesnak, čierne korenie a 1čl soli. Minútu osmažíme. Pridáme na väčšie kocky nakrájané mäso a zatiahneme. Posypeme ho paprikou a minútu smažíme.
Podlejeme červeným vínom a dusíme 10 minút. Podlejeme časťou vývaru a dusíme niekoľko minút. Pridáme lečo a postupne prilievame vývar a v odokrytom hrnci dusíme do zmäknutia mäsa asi 2 hodiny.
Prečítajte si aj: Fantastické kačacie prsia sous vide podľa Muža v zástere
Nakoniec pridáme podľa chuti soľ, korenie a chilli.
Podávame so žemľovou knedľou.
Žemľová knedľa
- 8 bielych rožkov
- 4 vajcia
- 250 ml mlieka
- 150 g polohrubej múky
- Petržlenová vňať
- 2 čl soli
Postup:
Rožky pokrájame na kocky a necháme ich na plechu usušiť.
Bielky vyšľaháme do peny. Pridáme žĺtky a vymiešame.
Pridáme mlieko, múku, vňať a soľ a ručne metličkou vymiešame.
Rožky dáme do veľkej misy, pridáme cesto a ľahko zmiešame. Hmotu rozdelíme na dve časti a rozprestrieme na potravinovú fóliu. Poriadne zabalíme a vytvarujeme knedľu. Dáme ju variť do vriacej vody alebo do parnej rúry na 20 minút.