Obľúbené špeciality z ázijskej kuchyne

0
Obľúbené špeciality z ázijskej kuchyne

Viac ako 40 štátov, vyše 4 miliardy obyvateľov. Najľudnatejší kontinent planéty oplýva najpestrejšou gastronómiou na svete. V ázijskej kuchyni nájdeme desiatky tradičných pokrmov z rôznych regiónov s jedinečným prístupom k príprave jedla. Špeciality z Japonska, Indie, Kaukazu či Blízkeho východu sa bežne dostávajú aj na európske stoly.

Kung Pao

Kung Pao recept pochádza z Číny, presnejšie z provincie S‘-čchuan. Pre tento región je charakteristické okrem iného najmä sečuánske korenie a jeho zaujímavá príchuť. Sečuánske korenie je veľmi špecifické a nie je jednoduché popísať jeho chuť. Bobuľky tejto koreniny sú jemne pikantné a chutia trochu horko a citrónovo.

Je ro jednoduchý pokrm z kuracieho mäsa. Tradične sa pripravuje tak, že sa vykostené kura nakrája na kocky o hrane asi 2 cm, naloží sa do marinády z tmavej sójovej omáčky, vaječného bielku, kukuričného škrobu, trošku soli a čínského ryžového vína ShaoXing.
Potom sa mäso prudko ale krátko orestuje na panvici wok na rozpálenom oleji.

Tempura

Japonskú kuchyňu nepreslávilo iba suši. Tamojšia gastronómia sa nezaobíde bez tradičnej tempury. Aj keď receptúra je pôvodne portugalská, obyvatelia „krajiny vychádzajúceho slnka“ si ju po príchode európskych misionárov rýchlo prisvojili. Názov pokrmu je odvodený od prášku tempurako zo škrobu a ryžovej múky, ktorý slúži na prípravu cestíčka. Do toho sa namáčajú ryby, morské plody alebo kúsky mäsa, ktoré sa osmažia a ochutené omáčkou podávajú so zeleninou, rezancami alebo ryžou.Foto: www.pixabay.com – allybally4b

Suši

Suši alebo sushi je jedno z nejznámejších jedál japonskej kuchyne. Väčšina si pod týmto pojmom predstaví hlavne surové rybie mäso s ryžou, ale suši je predevšetkým varená ryža spojená so špeciálnou sladkokyslou omáčkou sušinoko. Slovo suši v doslovnom preklade z japončtiny znamená „kyslá chuť“.

Suši se stalo obľúbeným pokrmom po celom svete aj pre svoju výživovou hodnotu. Vyrába sa z ryže nišiki, ktorá se uvarí a eště teplá sa zmieša s omáčkou sušinoko. Po vychladnutí tejto základnej ingredience sa používa ako hlavná prísada suši. Dôležitou súčasťou sú tiež surové ryby rôznych druhov. V západnej kultúre je síce obvyklé konzumovať ryby tepelne upravované, pretože surové ryby sú pro zdravie nebezpečnejšie. Okrem rýb sa k výrobe suši používajú tiež krevety, chobotnice, sépie, kaviár, morské riasy, huby, avokádo a zelenina.

pasqualeschiavoneph – https://pixabay.com/photos/2363418/

Rendang

Hovädzie mäso dusené v kokosovom mlieku a v korenistej paste sa do Európy dostalo z Indonézie. Rendang patrí medzi najtradičnejšie pokrmy na Sumatre. Miestni Minangovia ho pripravujú na svadbách a iných slávnostných udalostiach. Kúsky hovädzieho mäsa sa dusia niekoľko hodín, kým sa kokosové mlieko a tekutiny z korenistej pasty namiešanej z kurkumy, zázvoru, badiánu a čili papričiek neodparia. Z mäsa ostane sypký pokrm nasiaknutý arómou korenín, ktorý sa servíruje s ryžou alebo knedličkami pripravovanými v palmových listoch.Foto: www.pixabay.com – DennyLubis

Nasi lemak

Korenistá pasta a kokosové mlieko sú hlavnými ingredienciami aj pri príprave pokrmu nasi lemak. Tradičné malajské jedlo sa konzumuje takmer v celej Indočíne ako raňajkový pokrm. Pozostáva z ryže uvarenej v kokosovom mlieku a z prílohy, ktorú zvyčajne tvorí vajíčko, zelenina a pikantná pasta sambal z čili papričiek. Zdravý pokrm obohatený ančovičkami sa podáva s rendangom aj ako hlavné obedové jedlo.Foto: www.pixabay.com – Faixal

Tikka masala

Početné zastúpenie Indov v Anglicku zaradilo pokrm známy ako tikka masala medzi britské špeciality. Nielen na Britských ostrovoch, ale aj v Pandžábe a okolitých indických regiónoch sa pripravuje jahňacia alebo kuracia tikka. Nenáročný recept vyžaduje restovanie kúskov mäsa marinovaných v zmesi s olivovým olejom, bielym jogurtom a koreninami. Orestované mäso sa zmieša s paradajkovým pretlakom a nechá dusiť v kokosovom mlieku. Podáva sa s ryžou a omáčkou.Foto: www.pixabay.com – sahnyook

Šašlik

Divoké kaukazské podmienky nútili predkov dnešných obyvateľov kaukazských štátov variť rýchle a sýte pokrmy z mäsa. K takýmto jedlám patrí aj šašlik, ktorý sa postupne udomácnil aj za našimi východnými hranicami. Arméni, Uzbeci aj Azerbajdžanci ho už niekoľko storočí pripravujú z baranieho a bravčového mäsa. Väčšie kúsky mäsa napichnuté na špeciálne ihlice sa grilujú alebo opekajú na prírodnom ohni. Medzi mäso sa môže pridávať zelenina a ovocie. Niektoré kaukazské národy marinujú mäso v červenom víne alebo v zeleninovej omáčke.Foto: www.pixabay.com – RitaE

Tabouleh

Blízkovýchodná kuchyňa je v porovnaní s kaukazskou omnoho bezmäsitejšia. Viaceré štáty z tohto regiónu majú bezmäsité pokrmy ako národné jedlá. V Libanone je jedným zo symbolov miestnej gastronómie tabouleh, známy aj ako tabbúla či kisir. Tradičný sýrsky a libanonský šalát sa pripravuje z bulguru, paradajok a petržlenovej vňate. Šalátu dodáva chuť olivový olej. Citrónová šťava ho robí sviežejším a aromatickejším.Foto: www.pixabay.com – morwanobed

V pestrej bezmäsitej blízkovýchodnej kuchyni sa pripravujú aj chlebové placky manakish, ktoré sú arabskou alternatívou voči klasickej pizzi. Jednoduchým bezmäsitým pokrmom je aj varená šošovica s ryžou alebo krúpami známa ako mujadarra. V celom arabskom svete sú obľúbené vyprážané vegetariánske guľky falafel. K tradičným blízkovýchodným pokrmom patrí aj šakšúka. Na panvici pripravovaná paprikovo-paradajková zmes s vajíčkami sa udomácnila aj v arabskej časti severnej Afriky.

Foto na titulke: www.pixabay.com – joannawielgosz

žiadne príspevky na zobrazenie