
Počuli ste už niekde o tomto dezerte a radi by ste si ho pripravili? Monkey bread alebo trhací či opičí chlieb je obľúbeným dezertom v Spojených štátoch. Názov vznikol zo spôsobu konzumácie trhaní menších kúskov podobne, ako to robia opice. Vedeli ste však, že pôvod tohto dezertu sa udáva u našich južných susedov?
Opičí chlieb je jemné, sladké, lepkavé pečivo podávané v Spojených štátoch na raňajky alebo ako pochúťka. Skladá sa z kúskov mäkkého upečeného cesta posypaného škoricou a pečie sa najčastejšie v bábovkovej forme. Často sa podáva na veľtrhoch a festivaloch. Čo ale mnohí nevedia je, že pôvodný recept vznikol v Maďarsku z tradičného dezertu “arany galuska” (zlaté halušky). Maďarskí prisťahovalci si toto jedlo priniesli so sebou, keď sa prisťahovali do Ameriky a postupne sa začalo udomácňovať v maďarských a maďarsko-židovských pekárňach.
Suroviny na Monkey Bread – opičí chlieb
- 3 šálky polohrubej múky
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 1 balenie instantného droždia
- 1 ČL soli
- 1/2 šálky horúceho mlieka
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 1 vajce
- 1 jablko, nastrúhané (neošúpané)
N obaľovanie cesta
- 1/3 šálky rozpusteného masla
- 2/3 šálky hnedého cukru
- 1,5 ČL škorice
Glazúra
- 1/2 šálky práškového cukru
- 1-2 lyžice prevareného jablčného muštu
Postup Monkey Bread – opičí chlieb
- Vo veľkej mise vymiešame 1 hrnček múky s kryštálovým cukrom, droždím a soľou. Zamiešame horúce mlieko, 2 lyžice masla, vajíčko a jablko. Vmiešame 1 1/2 šálky múky pomocou drevenej varechy a pokračujeme v miešaní, kým sa cesto nezačne spájať.
- Cesto preložíme na pomúčenú dosku, vymiesime 3 až 4 minúty, kým nebude hladké a prestane sa lepiť, pričom podľa potreby pridáme časť zvyšnej 1/2 šálky múky. Misu strednej veľkosti postriekame alebo vytrieme olejom a cesto do nej preložíme. Prikryjeme vlhkou utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem, asi 1 hodinu.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia. Bábovkovú formu si vytrieme olejom.
- Nalejeme 1/3 šálky rozpusteného masla do plytkej misky. V druhej miske zmiešame hnedý cukor so škoricou. Cesto vytvarujeme na loptičky o veľkosti pingpongových. Každú guľôčku namočíme do masla a potom obalíme v cukrovej zmesi. Guľôčky navrstvíme do pripravenej formy, pričom každú vrstvu prekladáme ako tehly a trochu pritlačíme. Na koniec cesto posypeme zvyšným maslom a cukrom.
- Pečieme podľa typu rúry do zlatohneda asi 25-30 minút. Po vytiahnutí z rúry necháme chlieb 5 minút postáť a potom preklopíme na tanier.
- Na prípravu glazúry zmiešame práškový cukor s jablkovým muštom. Teplý chlieb pokvapkáme polevou a ihneď podávame.
Zdroj: todaysparent.com
Foto: Roberto Caruso