Slavomíra Raškovič: Snažili sme sa urobiť reštauráciu, ktorú by sme sami chceli navštíviť

0
Slavomíra Raškovič: Snažili sme sa urobiť reštauráciu, ktorú by sme sami chceli navštíviť

Slavomíra s manželom mali túžbu vytvoriť si vysnívanú reštauráciu, ktorú by aj sami chceli navštíviť. Bez akejkoľvek gastro skúsenosti vytvorili koncept gastro zážitku, akého široko ďaleko niet. 

V relácii Akčné ženy za volantom sa tentoraz stretla moderátorka Babsy Heribanová so someliérkou Slavomírou Raškovič. Slavomíra je manažérka reštaurácie Gašperov mlyn a bistro Moment, a je držiteľka titulu Somelier roka 2019. V rozhovore sa dozviete aj to, prečo je „ambasádorkou slovenských vín“.

Partnerom relácie je TOP AUTO PREMIUM a dámy testovali krásne auto Land Rover Discovery.

Ako začala podnikať?

Slavomírin otec zrekonštruoval starý obecný mlyn a nevedel presne, čo z toho bude, ale túžil mať malú vodnú elektráreň. Slavomíra a jej manžel sa rozhodli, že to skúsia s reštauráciou. „Je to príbeh mnohých ľudí, ktorí v gastre začínajú. Majú nejakú predstavu, a potom príde stret s realitou,“ hovorí Slavomíra. Dodáva, že sa v tomto povolaní našla, hoci je to náročný chlebíček. „Keď v tom nie si, netušíš, čo to všetko obnáša,“ poznamenáva.

Ako sa dostali na gastro mapu za taký krátky čas?

Slavomíra s manželom boli vyštudovaní žurnalisti, a tak s gastrom nemali skúsenosti. „Snažili sme sa urobiť reštauráciu, ktorú by sme sami chceli navštíviť.“ Vytvorili ju podľa toho, ako by to podľa nich malo vyzerať. Gašperov mlyn je pomerne malý, a tak si mohli dovoliť učiť sa na vlastných chybách. Slavomíra je vďačná rodine za podporu a dodáva: „Snažili sme sa robiť veci kvalitne.“

Reštaurácia má veľmi dobré hodnotenie aj na Tripadvisore. Pred ôsmimi rokmi sa koncept Fine dining rozbehol v Bratislave, ale nebol v okolitých mestách. Slavomíra s manželom to rozbehli v Batizovciach, a veľmi úspešne. A dokonca sa v niekoľkých veciach stali priekopníkmi. Babsy so smiechom poznamenala, že mali aj škvarkovú zmrzlinu.

Počas dvoch vĺn pandémie bolo extrémne ťažké udržať sa

Pred pandémiou si „naložili“, lebo otvorili aj bistro Moment. Tešili sa z toho, že sa rozhodli obnoviť objekt v Batizovciach. „Pandémia bola pre nás náročná. Najťažšie bolo, že sa hľadali spôsoby, ako pomôcť podnikateľom, ale bolo to ťažké, lebo pre všetkých to bola nová situácia. Kým sme sa nastavili na to, že sa situácia mení každý deň, bolo to šialené. Naučilo nás to pružne reagovať zo dňa na deň,“ konštatuje Slavomíra.

Aká je Slavomíra šoférka?

Je veľa na cestách a rada šoféruje. „Najradšej šoférujem, keď mám čas,“ hovorí. Ide jej hlavne o to, aby nešoférovala v strese, ale aby bolo šoférovanie bezpečné. Slavomíra má rada SUV, pretože keď šoféruje väčšie auto, má pocit bezpečia. Hovorí, že oceňuje väčšiu deformačnú zónu a mohutnejšiu karosériu. A keďže má dcéru, o to viac jej záleží na bezpečí.

Cesta z Batizoviec do Bratislavy trvá vyše troch hodín, a tak trávi v aute dosť dlhý čas. Počas cesty počúva hudbu. Má rada napríklad skupinu Cure a pesničku Friday I’m in Love, a tak dámy hneď otestovali aj reproduktory.

V rozhovore sa dozviete napríklad aj:

  • či je udržateľnosť dôležitá aj pri vínach,
  • čo je titul Master of wine a či je možné ho získať aj pre Slovenku,
  • čo je náplňou práce someliera,
  • ako spraviť dobrú sabráž,
  • čo znamená, že pracuje šachovnicovo,
  • koľko fliaš vína sa vmestí do Land Rover Discovery.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu.

žiadne príspevky na zobrazenie