NAČÍTAVAM

Type to search

AKČNÉ ŽENY GASTRO KARIÉRA MAGAZÍN

Toto sú najlepšie šéfkuchárky sveta

Róbert Bosák
Share

Čoho sa dotknú, to premenia tieto šefkuchárky na kulinársky zážitok. Nie náhodou získali rôzne ocenenia, napísali svetové bestsellery a natočili úspešné relácie, v ktorých sa najlepšie šéfkuchárky sveta podelili o tipy a triky, ako pripraviť tie najchutnejšie a najkvalitnejšie jedlá.

Dominique Crenn (Francúzsko-USA)

Ambiciózna Francúzka je živým príkladom toho, ako ísť za americkým snom. Po tom, čo sa presťahovala do Kalifornie, začala okamžite pracovať v gastronómii. Krátko na to sa ocitla na poste šéfkuchárky v hoteli InterContinental v indonézskej Jakarte. Cenné skúsenosti jej dodali odvahu ísť vlastnou cestou a po návrate do San Francisca otvorila reštauráciu Atelier Crenn.

Z tej urobila slávnu značku, čo si všimli aj experti na gastronómiu udeľujúci tzv. michelinské hviezdy, ktoré sú najväčšou poctou, aká sa môže šéfkuchárom ujsť. Dominique ich získala až 3, čo sa jej podarilo vôbec ako prvej žene v USA.

Foto: Frédéric Neema

Ana Roš (Slovinsko)

Zo slovinskej rodáčky chceli mať mnohí úspešnú zjazdovú lyžiarku. Ako členka mládežníckej reprezentácie však vymenila možnosť brázdiť zasnežené svahy za kuchyňu. Toto rozhodnutie sa jej stalo osudným. Už po pár rokoch praxe sa ocitla medzi kuchárskou elitou a v roku 2017 ju dokonca vyhlásili za najlepšiu šéfkuchárku planéty.

V súčasnosti pôsobí v reštaurácii Hiša Franko v slovinskom Triglavskom národnom parku, kde predvádza svoje umenie pri príprave tradičných lokálnych špecialít oživených prvkami talianskej alpskej kuchyne.

Foto: www.slovenia-convention.com

Daniela Soto-Innes (Mexiko-USA)

Vymeniť šport za gastronómiu sa vyplatilo aj tejto Mexičanke. Tá ešte do 20 rokov súťažila o medaily v plaveckých bazénoch. O pár rokov neskôr už pracovala na kariére v poprednej newyorskej reštaurácii Cosme, neskôr aj v zariadení známom ako Atla, v ktorých mala pod taktovkou krajana Enriqueho Olveru na starosti prípravu mexických špecialít.

Do povedomia celosvetovej verejnosti sa dostala po tom, čo ju v rámci súťaže World´s 50 Best Restaurants 2019 vyhlásili za najlepšiu šéfkuchárku sveta, pričom špeciálnu cenu sa jej podarilo získať už pred dovŕšením 30. narodenín.

Foto: www.bonappetit.com

Romy Gill (India-Veľká Británia)

Jedna z najuznávanejších britských šéfkuchárok si vybudovala renomé ako majsterka indickej kuchyne na ostrovoch. Vďaka indickému pôvodu získala cit pre orientálne špeciality, ktorý jej pomohol vybudovať spoločnosť Romy´s Kitchen, preslávenú prípravou najlepších indických jedál. Práca v reštaurácii ale nebola jej konečnou stanicou. Postupne sa prebojovala na knižný trh aj do relácií na BBC. Navyše, ako jedna z mála šéfkuchárok získala aj vyznamenanie od kráľovnej.

Foto: www.crumbsmag.com

Angela Hartnett (Veľká Británia)

Hviezdou britskej gastronómie je už zopár rokov aj Angela Hartnett, ktorá sa preslávila bez toho, aby viedla vlastnú reštauráciu. To ani nebolo potrebné, pretože náplňou jej práce sa stala spoluúčasť pri rozbiehaní viacerých reštaurácií Gordona Ramsayho alebo Marcusa Wareinga, ktorí ju považovali za jeden z najväčších objavov v tomto sektore. Angela vysoké očakávania naplnila, čo potvrdil aj zisk michelinskej hviezdy a účasť v reality show Kitchen Criminals.

Foto: www.seecourchevel.com

Elena Arzak (Španielsko)

Medzi najslávnejšími šéfkuchárkami nechýba ani južanská krv. Tú minimálne od roku 2012 zastupuje aj Elena Arzak, ktorú práve vtedy vyhlásili za najlepšiu šéfkuchárku sveta. O nič z umenia variť a pripravovať vybrané delikatesy neprišla ani po rokoch. Spolu s otcom naďalej vedie 3 špičkové reštaurácie, ktoré lákajú gurmánov (nielen) z celého Španielska na tradičnú baskickú kuchyňu.

Foto: www.coconut-ss.com

Nancy Silverton (USA)

Prestížne ocenenia nechýbajú ani v zbierke americkej priekopníčky nových techník pečenia. Tie získala za svoje zručnosti, ktoré priniesli do amerického gastronomického sektora nové druhy kváskového chleba aj sladkého pečiva. Svoje schopnosti však už roky ukazuje aj pri príprave rôznych špecialít, ktoré môže verejnosť ochutnávať pri otváraní nových reštaurácií aj pizzerií v rôznych kútoch Ameriky.

Foto: www.departures.com

Zoznam najlepších šéfkuchárok sa uvedenou sedmičkou mien zďaleka nekončí. Miesto medzi elitou si držia aj mnohé iné šéfkuchárky, pre ktorých je príprava jedla hrou, umením a prácou zároveň. O niektorých počúvame z rádia, o ďalších sa dočítame v novinách, iné nás inšpirujú formou kníh alebo TV relácií, kde nám odhaľujú svoje magické kuchárske schopnosti.

Zdroj: www.theworlds50best.com, www.squaremeal.co.uk, www.insider.com
Zdroj foto na titulke: www.letelegramme.fr

Prečítajte si aj: Akčné recepty – Kačacia pečienka na smotane so zeleninou

Tagy

You Might also Like

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X