Viete, aká je farebná paleta jedla typická pre Slovensko?

0
Viete, aká je farebná paleta jedla typická pre Slovensko?

Výskum ukázal, že farba je najefektívnejším senzorickým znakom, pokiaľ ide o vizualizáciu chuti jedla. Inšpirovali sme sa stránkou Pyszne.pl, aby sem odhalili farebnej palety typického obedového jedla v každej krajine.

Spoločnosť Pyszne.pl analyzovala farebné odtiene najobľúbenejších jedál na svete. Urobili to tak, že preskúmala renomovaný web s recenziami reštaurácií s cieľom nájsť najdominantnejšie jedlá na obed pre každú krajinu,.

Tento výskum je súčasťou rozsiahlejšej štúdie farebných paliet obedových jedál po celom svete. Portál analyzoval obsah viac ako 3 miliónov online recenzií zo 150 krajín, aby zistil, ktoré jedlá na obed sa spomínajú najčastejšie. Generátorom palety farieb sme extrahovali farby, ktoré najviac vynikli na každom tanieri. Výsledkom bolo, že pre každú zo skúmaných krajín získali konkrétnu farebnú paletu odrážajúcu obľúbené obedové jedlá. 

Slovenská farebná paleta obsahuje odtiene šedej a hnedej kvôli obľúbenému jedlu lokše. Tento klasický zemiakový chlebík je možné pripravovať aj v bezlepkovej verzii. A pre gurmánov je možné potierať ich bravčovou masťou a pridávať do polievok alebo plniť mletým mäsom a kyslou kapustou.

Odtiene typického poľského obeda sú červené, zelené, oranžové a tmavohnedé. Hladní Poliaci si veľmi radi objednávajú vývar – čistý vývar z neho robí výživný, ale ľahký, takže je ideálnym obedovým jedlom. Rôzne odtiene oranžovej, zelenej a bielej určite ulahodia mnoho ľuďom. Na večeru jedia často mletý rezeň – kombinácia pieskových odtieňov strúhanky so zelenou vďaka šalátu a zemiakom. 

Kebab a ryby s hranolkami dominujú v Británii a preto je ich farba jedla červená, zelená a biela. Kebab často sprevádzajú šaláty plné paradajok, uhoriek a šalátu, ako aj ochutené mäso. Fish and chips je najznámejšie jedlo v Anglicku a je prímorskou základňou, najmä ak je spárované s kašovitým hráškom.

Prečítajte si aj: Ako by ste charakterizovali jednotlivé krajiny? Ľudia mali nakresliť typické dominanty a jedlá

Španielska paleta farieb pozostáva z oranžových a hnedých odtieňov, vďaka obľúbeným obedovým jedlám cocido a escalivada. Cocido je guláš na báze cíceru vyrobený z rôznych druhov mäsa, ako je kura, chorizo ​​a bravčové mäso, zatiaľ čo escalivada je pre vegetariánov a pozostáva z pečenej zeleniny a cesnaku.

Francúzska farebná paleta s bagetami a tartiflette pozostáva z neutrálnych hnedých a béžových. Kým v bagetách sa môže nachádzať celý rad prísad, a teda aj farieb, tartiflette je ikonické jedlo z francúzskych Álp pripravené zo zemiakov, syra, lardónov a cibule, ktoré otvára cestu neutrálnym farbám.

Najviac spomínanými talianskymi pokrmami sú carbonara a rizoto, ktoré vytvárajú farebnú paletu zelených, žltých a oranžových. Carbonara, cestoviny vyrobené z vajíčka, syra a slaniny, sú ideálnou voľbou na obed a najlepšie doplnené cesnakovým chlebom.

Amerika

V USA je veľa možností na obed, ako sú hamburgery a kuracie nugety, ale jedným z najznámejších jedál je plnená pizza v chicagskom štýle. Zlatisté, chrumkavé cesto je zlatohnedej farby, zatiaľ čo veľké množstvo omáčky – červené. Obľúbeným jedlom v Los Angeles je sushi uramaki, čo v doslovnom preklade znamená rolka, ktorá je zabalená hore nohami (pretože ryža je na vonkajšej strane morských rias). Vďaka tomuto jedlu je farba americkej obedovej palety zelená.

Ázia

V Číne sa obed zvyčajne konzumuje na cestách, v prestávkach medzi školou alebo pracovnými povinnosťami. Preto je xiao long bao tak obľúbeným jedlom. Tieto parené buchty, ktoré je možné plniť mäsom, zeleninou alebo sladkou hmotou, sú vhodným rýchlym občerstvením. Ak má čínsky obyvateľ viac času na jedenie, vyberie si Pekingskú kačicu, ktorá sa vyznačuje chrumkavou kôrkou v chutnej hnedej farbe a šťavnatým mäsom. Mooncake sa často konzumuje na čínskom festivale v polovici jesene.

Japonsko je plné jasných farieb a oslepujúcich svetiel. Vyzerá tak aj obedová paleta farieb v krajine? Najznámejším japonským jedlom je pravdepodobne sushi, čo je ryža ochutená octom, spravidla s trochou cukru a soli, podávaná s rôznymi surovými rybami a zeleninou. Yakisoba – cestoviny s mäsom a zeleninou sú tiež obľúbeným jedlom obyvateľov krajiny i turistov. Lahodné palacinkové okonomiyaki jedlo je tiež obľúbené v Osake a môžete si ho upraviť podľa svojich predstáv a pridať tak čokoľvek od slaniny po chobotnicu.

V Indonézii je Bakso najobľúbenejším obedovým jedlom. Toto jedlo, ktoré prispieva k silne zelenej a hnedej palete Indonézie, je dokonalým spôsobom, ako zahriať váš žalúdok, vrátane bylín, korenia, zeleniny a hydiny. Podrobnosti o všetkých analyzovaných krajinách a kontinentoch nájdete v celom blogovom príspevku.

Afrika

Kuskus je obľúbené jedlo konzumované na juhu, najmä v Alžírsku a Tunisku. Farby tohto jedla sú žlté a zlaté, ale v závislosti od použitých prísad môžu byť farby aj úplne odlišné. Tuniský kuskus sa vyrába z mäsového vývaru, zeleniny a paradajkovej omáčky, zatiaľ čo v Alžírsku sa často pridáva cícer.

Ďalším podobným jedlom je ugali – v iných krajinách známy aj ako nshima alebo sadze – dužina z kukurice alebo manioku, ktorá sa konzumuje v Zimbabwe, Zambii a Tanzánii, zvyčajne so zeleninou alebo duseným mäsom. V Libérii, Nigeri a Nigérii bude jollofová ryža pravdepodobne jedným z top obedov. Na prípravu tohto jedla sa do dlhozrnnej ryže pridávajú paradajky, zelenina, korenie a rôzne druhy mäsa a potom ďalšie pochúťky v závislosti od krajiny. Tieto prísady znamenajú, že v paletách farieb typických pre každú z týchto krajín nájdeme červenú.

Zdroj foto: receptykulinarium.sk

žiadne príspevky na zobrazenie