Začnite písať ak chcete vyhľadať článok

AKČNÉ TIPY MAGAZÍN ODPORÚČANÉ

Viete, aká je história čaju o piatej?

REDAKCIA
Zdieľať

Popoludňajší čaj je starou britskou tradíciou, kde je zvykom, že čaj sa podáva medzi treťou a piatou hodinou popoludní a je sprevádzaný sladkými alebo slanými chuťovkami. Kde vznikla táto tradícia?

Tradícia popoludňajšieho čaju je v Anglicku stále veľmi živá. V priebehu storočí si Angličania tento nápoj obľúbili natoľko, že sa stal neoddeliteľnou súčasťou ich každodenného života a vrcholom spoločenského rituálu, ktorý sa datuje od devätnásteho storočia.

Aké sú teda tajomstvá prípravy anglického čaju a ako tento zvyk začal?

Kto stojí za tradíciou čaju o piatej?

V priebehu histórie neboli časy stravovania vždy rovnaké. Napríklad, v prvej polovici devätnásteho storočia boli v Anglicku najdôležitejšími jedlami dňa raňajky a večere, ktoré sa podávali až okolo ôsmej hodiny. A v tejto súvislosti treba vnímať tradíciu popoludňajšieho čaju.

Hovorí sa, že vojvodkyňa z Bedfordu, Anna Maria Stanhope, v roku 1840 ako prvá dostala nápad ako servírovať čaj popoludní.

pixabay.com

Počas popoludňajšej únavy požiadala svoje služobníctvo, aby jej pripravili čaj a k tomu niečo sladké na jedenie. Neskôr začala do svojho budoáru pozývať svojich priateľov, aby sa k nej pripojili. Krátko nato už celá vtedajšia spoločnosť popíjala čaj popoludní a občerstvovala sa sendvičmi. Tento rituál čaju o piatej sa čoskoro rozšíril aj u jej hostí.

Od súkromnej udalosti po veľké recepcie

Anglický čaj bol spočiatku len súkromnou udalosťou, na ktorú dámy z vyššej spoločnosti pozývali svojich priateľov a známych. Dokonca aj kráľovná Viktória začala organizovať svoje vlastné popoludňajšie čaje a stávali sa z nich skutočne slávnostné príležitosti známe ako čajové recepcie.

Spravidla išlo o stretnutia medzi 16.00 hod. a 19:00 hod. a niekedy zahŕňali až 200 hostí. Rituál, rozšírený medzi vyššími vrstvami, sa neskôr stal skutočnou spoločenskou udalosťou, čo si vyžadovalo zdĺhavé prípravy a starostlivý výber oblečenia. Neskôr sa tento zvyk rozšíril na všetky spoločenské triedy.

Čo sa k čaju obyčajne podávalo?

Tradícia, ktorú začala vojvodkyňa Anna a ktorá pokračovala v priebehu devätnásteho storočia, zahŕňala podávanie ľahkých jedál, ako sú krajce chleba s maslom, uhorky a slané sendviče, dolky a koláče. Postupom času k ponúkaným maškrtám pribúdali ďalšie a ďalšie sladké dobroty, napríklad Victoria Sponge, ľahký, dvojvrstvový piškótový koláč, plnený jahodovým džemom a maslovým krémom, ktorý bol zjavne kráľovniným obľúbeným koláčom.

pixabay.com

Tradícia mlieka v čaji

Pre Angličanov je čaj skutočnou inštitúciou a jedným z pravidiel je, že by sa mal piť s mliekom: ak máte v úmysle podávať popoludňajší čaj, zabudnite na plátok citróna, ktorý je najmä v Taliansku obzvlášť obľúbený.

Ak na chvíľu vynecháme osobný vkus, je zaujímavé, že zvyk pridávať mlieko pôvodne vychádzal z praktickej potreby: pri nalievaní čaju priamo do porcelánového pohára hrozilo zafarbenie porcelánu alebo dokonca jeho poškodenie alebo ulomenie. Preto sa najskôr nalialo mlieko, čo je zvykom, ktorý trvá dodnes.

Aké sú pravidlá podávania tradičného popoludňajšieho čaju? Treba ho podávať s mliekom, čaj by sa mal usrkávať, nie piť, a čajová lyžička by nikdy nemala zostať v šálke, najmä počas pitia čaju.

Čo potrebujete k anglickému čaju?

Pre mnohých Angličanov je dnes popoludňajší čaj iba šálka čaju a k tomu len pár sušienok, ale tradícia zostáva zachovaná. Čaj o piatej je označenie aj pre oslavu narodenín alebo usporiadanie detskej oslavy. 

Najbežnejšie používané odrody sú Earl Grey a English Breakfast, ale môže byť aj Darjeeling. A na záver nezabudnite, že ak sa chcete držať tradície, mali by ste používať sypaný čaj, a nie čajové vrecúška, ktoré nechajte chvíľu povariť v porcelánovej kanvici a potom ich tiež podávajte v porcelánových šálkach.

 

Ak chcete svojich známych prekvapiť, môžete pripraviť:

  • sendviče s uhorkou, údeným lososom a tvarohom, šunkou a horčicou;
  • koláče, tradičným čajovým pečivom, ktoré nakrájate na polovicu a naplníte ho šľahačkou a džemom;
  • domáce koláče, ako napríklad Victoria Sponge Cake, ktoré sme už spomínali, pudingový koláč s krémom a ovocím, alebo Battenberg Cake, vyrobený z mletých mandlí a pokrytý vrstvou marcipánu.

Po takomto článku nemáte chuť na vlastný čaj o piatej?:)

Foto: pixabay.com

Tagy
REDAKCIA
REDAKCIA

Sme akčné ženy a prinášame ti príbehy a články spoločne s ďalšími akčnými ženami, ktoré robia, čo milujú a rady o tom aj píšu. Podporujeme sa navzájom v našich snoch. V tom, čo nás napĺňa a robí nám radosť. Pridaj sa k nám: https://akcnezeny.sk/registracia/ Spoločne vytvárame magazín, stretávame sa online a rovnako offline na vzdelávacich a motivačných podujatiach, ktoré organizujeme. IG: #zenyktorerobiacomiluju #akcnezeny #akcnemamy #vzdelavanie #biznis #kariera

  • 1

Aj toto by sa vám mohlo páčiť

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X