Ktoré liečivé rastliny si môžete nazbierať v máji?

pixabay.com

Máj je už tradične mesiacom, kedy je bylinkárska sezóna v plnom prúde. Príroda nám v tomto období ponúka možnosť zberu viacerých liečivých rastlín, ktoré sa dajú využiť ako doplnok liečby alebo v rámci prevencie na posilnenie imunity a vitality.

Borák lekársky

Mierne ochlpená rastlina známa malými modrými kvetmi sa začína stále viac pestovať aj na záhradách. Na poliach a na rumoviskách ale rastie o pár týždňov skôr, takže listy vhodné na čaj môžeme zbierať už v máji. Po odkvitnutí sa zbierajú aj semená spracovávané pri výrobe kvalitného oleja.

Účinky na zdravie:

– účinne pôsobí proti reume

– zmierňuje nervové vypätie

– zlepšuje činnosť nadobličiek

– pomáha pri respiračných chorobách

borak lekarsky
en.wikipedia.org

Žihľava dvojdomá

Žihľavové listy sa zbierajú už od apríla. Výskumy biológov potvrdzujú, že najviac vitamínov a trieslovín obsahujú práve na jar od apríla do konca mája, kedy sú mladé. Po vysušení sa dajú zužitkovať pri príprave liečivého čaju alebo v podobe odvaru na vlasy.

Účinky na zdravie:

– pôsobí močopudne, čistí obličky

– zmierňuje až zastavuje krvácanie

– pomáha pri tráviacich ťažkostiach

– vyživuje pokožku, vlasy aj nechty

pixabay.com

Veronika lekárska

wikipedia.org

Rastlina s približne 30-centimetrovou plazivou stonkou a bledomodrými kvetmi rastie takmer na každej lúke. Keďže kvitne od jari do augusta, vňať z tejto rastliny, ktorá sa využíva na čaj alebo liečivé tinktúry, môžeme zbierať aj neskôr.

Účinky na zdravie:

– uvoľňuje hlieny, pomáha pri astme a bronchitíde

– podporuje chuť do jedla, pomáha zlepšiť trávenie

– v kombinácii s rastlinným olejom lieči popáleniny

Skorocel kopijovitý

Práve máj je obdobím, kedy sa začínajú zbierať mladé skorocelové listy. Tie nájdeme hocikde na lúkach alebo v blízkosti ciest. Po zbere ich vysušíme na tienistom mieste, aby si zachovali čo najviac horčín, trieslovín a slizovitých látok. Následne z nich pripravujeme čaj, ktorý sa dá piť aj niekoľko dní.

Účinky na zdravie:

– uvoľňuje hlieny a pomáha tlmiť kašeľ

– priaznivo vplýva na žalúdočné problémy

– má detoxikačné a antibakteriálne účinky

pixabay.com

Repík lekársky

V máji sa začína zbierať aj repík lekársky, ktorý je jednou z našich najtradičnejších rastlín. V jeho zložení nechýbajú silice, vitamíny či flavonoidy, ktoré obsahuje celá nadzemná časť rastliny zbieraná za účelom prípravy čajov alebo hojivých tinktúr určených na vonkajšie použitie.

Účinky na zdravie:

– zlepšuje funkciu pečene a žlčníka

– podporuje trávenie a chuť do jedla

– zmierňuje krvácanie pri menštruácii

– tinktúra sa používa ako obklad na rany

pixabay.com

Rebríček obyčajný

50-centimetrová rastlina s malými bielymi súkvetiami začína kvitnúť v prvej májovej dekáde. Práve obdobie rozkvetu je najvhodnejšie na zber kvetov, resp. kvitnúcej vňate. Tá sa následne spracúva na čaj alebo ako prísada do prírodných domácich mastičiek.

Účinky na zdravie:

– chráni telo pred zápalmi

– zlepšuje zrážanlivosť krvi

– regeneruje pokožku na tele

– pomáha k lepšej koncentrácii

pixabay.com

Pľúcnik lekársky

Na zber listov pľúcnika máme v máji poslednú šancu, pretože piaty mesiac je posledný, kedy 10 až 30-cm rastlina rastúca na okraji lesov kvitne. Po odkvitnutí sa zbierať neoplatí, pretože v jej zložení ubúda množstvo živíc, slizov a trieslovín a čaj z vysušených listov stráca liečivé účinky. Pri príprave šalátov zas potrebujeme mladé čerstvé listy nazbierané najneskôr v máji.

Účinky na zdravie:

– pomáha s vykašliavaním hlienov

– prispieva k liečbe ochorení pľúc

– urýchľuje vylučovanie tekutín z tela

pixabay.com

Ďalšie liečivé rastliny zbierané v máji:

Kapsička pastierska – Zbierame celú nadzemnú časť vhodnú na čaj, odvary a mastičky.

Breza previsnutá – Zbierame listy a skoré púčiky, z ktorých sa pripravujú liečivé odvary.

Benedikt lekársky – Zbierame prízemné listy, ktoré sa sušia na aromatický liečivý čaj.

Baza čierna – Zbierame mladé listy, v prípade rozkvetu aj kvety vhodné na domáci sirup.

Hloh obyčajný – Zbierame listy aj kvety, ktoré sa následne používajú na prípravu čaju.

Pri každej z uvedených rastlín je potrebné zohľadniť svoj zdravotný stav a myslieť na možné individuálne účinky. Ich užívanie v akýchkoľvek formách sa preto odporúča prekonzultovať s lekárom. Pri niektorých rastlinách je zároveň potrebné overiť, či sa môžu kombinovať s inými bylinami.

Prečítajte si aj: 6 mýtov o zdravej strave

1 COMMENT