Záujem o štíhlu líniu nie je výsadou jedného ročného obdobia, ale takto tesne pred letom mnohé kriticky zvažujeme, ako budeme vyzerať v plavkách. Je to predsa len iné, ako keď po celý rok nosíme oblečenie, ktoré pekne dokáže skryť nejaké to kilo navyše.
Aj keď je body mass index (váha (kg)² / výška (m)) v priaznivých číslach v rozmedzí 19 až 25, neznamená to, že sme úplne v pohode. Často objaví chybu v stravovaní alebo životnom štýle naša poslabšia kondícia, keď sa zadýchame už po pár schodoch nahor alebo meranie tuku u špecialistu. V prvom prípade sa vám zíde predovšetkým pohyb. Ak máte zlé čísla v druhom prípade, mali by ste sa pozrieť aj na svoj jedálniček.
Ako sa stravovať tak, aby sme si udržali štíhlu líniu alebo dokonca schudli na miestach, kde je to potrebné? Všeobecná poučka hovorí, že si máme dávať pozor na tuky a sacharidy (teda cukry). Samozrejme, nevylúčiť ich úplne, len dať do správneho pomeru ich príjem.
Kde najčastejšie robíme chybu? Väčšinou je to vo vysokom príjme sacharidov, ktoré sa ľakho môžu zmeniť a uložiť vo forme tukov. Sacharidy samy o sebe nie sú zlé, naše telo ich potrebuje, len si treba občas všímať, o aké sacharidy ide, prípadne sledovať hodnotu glykemický index:
1. Jednoduché sacharidy alebo tzv. rýchle, ktoré majú vysoký glykemický index (GI), to znamená, že sa rýchlo premieňajú na energiu. Hlavne biely cukor a výrobky z neho, napr. keksy, koláče, biele pečivo, cukríky, chipsy, hranolky… Tým je lepšie sa vyhnúť.
2. Stredný glykemický index má napríklad väčšina ovocia, ovsené vločky, celozrnné cestoviny, ryža – tie je dobré konzumovať s bielkovinami (napr. jahody s jogurtom) alebo s potravinami bohatými na vlákninu.
3. Mali by sme dať prednosť potravinám so zloženými sacharidmi, alebo pomalými, ktoré majú nižší glykemický index. Nájdete ich v orechoch, strukovinách, zelenine, cestovinách, ryži či celozrnných výrobkoch.
Je rozdiel, či skonzumujeme čokoládovú tyčinku (45g), krajec chleba (100g), tri jablká (450g) alebo kilo a pol rajčín, aj keď majú rovnaký počet kalórií. Paradajky nás oveľa lepšie zasýtia.
Obyčajne tušíme, v ktorých potravinách sa nachádza vysoké množstvo cukru – zákusky, čokoláda, zmrzlina, cukríky, ale napr. aj paradajková omáčka či ovocie… V prípade zeleniny ide už o vyššie spomenuté pomalé sacharidy, ktoré si pokojne môžeme dopriať. Ovocie taktiež, ale najmä v doobedňajších hodinách, a ak chudneme, môžeme si dovoliť skonzumovať cca 150g porciu ovocia, čo je asi 1 jablko.
Za vysoké množstvo cukru v potravine sa považuje 15g na 100g. Tieto hodnoty si ľahko môžete overiť na etikete produktu. Odporúčaná denná dávka sukru je 40 g (cca 9-10 čajových lyžičiek), ale ženy, vzhľadom na svoju hmotnosť, by mali skonzumovať ešte menej – okolo 6 lyžičiek. Ak si dáte raz za deň Horalku (16,5 g cukru), je to stále v norme. Svetová zdravotnícka organizácia WHO je prísnejšia a podľa nej si môže dospelý muž za deň dopriať maximálne 6 lyžičiek cukru (25 g, t.j. cca 100 kalórií).
Prečítajte si aj: Vyzerať dobre sa dá ľahko. Aj vďaka tvárovej joge
Kde ešte nájdete zbytočné cukry? Predovšetkým v sladených nápojoch. Pohár koly (250 ml) obsahuje 8 kociek cukru a vinea či pohár jablkového džúsu nie sú na tom oveľa lepšie – nachádza sa v nich 7 kociek. Dokonca aj ochutené minerálky, ktoré zvykneme považovať za neškodné, majú v sebe zhruba 3 kocky cukru. Ak nemáte chuť piť stále iba vodu, môžete siahnuť po nekalorických, čisto prírodných nápojoch, ako je napríklad napr. melónový nápoj od Diva’s. Vychladený chutí výborne a sladká chuť je len z čistého ovocia. Dá sa kúpiť už v každej DM-ke. A čo pijete v lete najradšej vy?
https://www.instagram.com/p/Bf0nbH-l5RM/?taken-by=divasdrink