
Maďarský guláš je ikonickým pokrmom stredoeurópskej kuchyne, ktorý si našiel svoje miesto v srdciach (a žalúdkoch) mnohých. Tento hustý a výrazne ochutený guláš, plný šťavnatého mäsa a voňavej papriky, je ideálnym jedlom na rodinné obedy či špeciálne príležitosti.
„U nás doma nesmie chýbať v pravidelnom intervale. Manžel naňho nedá dopustiť,“ dodáva naša obchodníčka Eva, vďaka ktorej sme recept spracovali.
V kombinácii s mäkkou domácou knedľou tvorí neodolateľné duo, ktoré si zamilujete už po prvom súste. V tomto recepte vás Eva naučí, ako pripraviť autentický maďarský guláš s knedľou krok za krokom.
Recept na najlepší domáci maďarský guláš s knedľou podľa Evy
Ingrediencie:
Na guláš:
- 500 g hovädzieho mäsa (predné alebo plece)
- 2 veľké cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 červené papriky (kápia)
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1 lyžica pálivej papriky (voliteľné)
- 2 stredne veľké paradajky alebo 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica múky (voliteľné, na zahustenie)
- 500 ml hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 2 lyžice bravčovej masti (alebo rastlinného oleja)
- 1 lyžička majoránu
- 1 bobkový list
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvé kolieska červenej cibule na ozdobu
Na knedľu:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 1 vajce
- 1 balíček sušeného droždia (7 g) alebo 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžička soli
- Štipka cukru
Postup:
Príprava knedle:
- Do veľkej misy nasyp múku, pridaj sušené droždie, soľ a cukor. Ak používaš čerstvé droždie, rozpusti ho v teplom mlieku spolu so štipkou cukru.
- Postupne pridávaj teplé mlieko a vajce. Vypracuj hladké a pružné cesto, ktoré nechaj kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto rozdeľ na dve časti a vytvaruj valčeky. Nechaj ich odpočívať 15 minút.
- Var vo vriacej osolenej vode asi 20 minút, pričom každých 5 minút knedle obráť. Po uvarení ich nechaj vychladnúť a nakrájaj na plátky.
Príprava guláša:
- Hovädzie mäso nakrájaj na kocky. Cibuľu nasekaj nadrobno a cesnak pretlač.
- Na bravčovej masti osmaž cibuľu do zlatista, pridaj cesnak a orestuj. Potom pridaj mleté papriky a krátko premiešaj.
- Pridaj mäso a opeč ho zo všetkých strán, kým sa zatiahne. Následne pridaj nakrájané paradajky alebo paradajkový pretlak.
- Zalej vývarom, pridaj bobkový list, majorán, soľ a korenie. Zakry pokrievkou a nechaj dusiť na miernom ohni približne 1,5 – 2 hodiny, kým mäso zmäkne. Počas varenia guláš občas premiešaj a podľa potreby podlievaj vývarom.
- Na záver môžeš guláš zahustiť lyžicou múky rozmiešanej vo vode. Var ešte 10 minút.
Servírovanie: Na tanier rozlož mäkké plátky knedle, pridaj horúcu porciu guláša a ozdob čerstvými kolieskami červenej cibule. Podávaj horúce.
Akčný tip:
Pre autentickú chuť pridaj štipku údenej papriky alebo štipľavú feferónku. Tým gulášu dodáš pikantnosť a typickú maďarskú arómu. Ak nemáš čas na prípravu knedle, podávaj guláš s čerstvým chlebom alebo zemiakmi.